2011. december 13., kedd

Fogvatartotti gondolatok...


A mai történet szintén fogvatartotti termék, tessék:



„Függőségek hálójában”
avagy cigi, kávé, dobi, dena, rivó

"Sokan tudhatják a filmekből, hogy a börtönben a cigaretta, dohány és a kávé pénzként funkcionál. Amolyan egységes börtönvaluta. A hír igaz. Ez abból adódik véleményem szerint, hogy a bent lévők nagy százaléka kint is vagy dohány és kávéfüggő, és persze drogfogyasztó. Ezért a függőség szinte lételemük. Ami az unalom és a bezártság hatására csak felerősödik. Míg egy átlagos magyar dohányzó napi 16 cigarettát szív el, addig egy átlagos börtönlakó 25-30 szálat. De találkoztam olyannal is, aki saját és mások bevallása szerint 50-60 szálat is elszív naponta. A napja felkelést követően szinte csak abból áll, hogy dohányzik, és közben tölti a következő adagot. Néha még éjszaka is felkel elszívni pár szálat.


A börtönben a dobozos cigaretta ritkaság. Főleg hüvelybe töltik, de vannak, akik papírba tekerik. Itt kezdődnek az érdekességek. Ugyanis, ha elfogy a hüvely vagy a papír és nincs spejz (vásárlás) vagy pénz akkor egyéb alternatíva után kell nézni. A legkézenfekvőbb a Biblia, a vékony papírja és rendelkezésre állósága miatt. Ha ez nincs szinte bármi éghető, cigaretta-formára tekerhető megfelel. Láttam olyat, aki borítékot tekert be, de az A4-es lap sem maradhatott ki. A cigaretta másik fő alkotóeleme a dohány maga. Természetesen az is előfordul, hogy ez is elfogy. De a napi adagot akkor is el kell szívni. Így első körben megindul a csikkezés, vagyis a dohány kinyerése az elszívott cigikből. Az élelmesebbek szenvedélyüktől hajtva körbejárják a többi zárkát, és kukáznak is annak érdekében, minél többet tudjanak újracsavarni. Persze a dohány is elfogy. Innentől pedig az olvasó fantáziájára bízom mi szívható el még. Azonban mégis csak adnék néhány tippet: tea, cirokseprű aprítva, asztalláb forgács. Az ilyen emberek messziről kiszúrhatóak, hiszen a rémes szaguk messze előttük jár. További ismertetőjelük a sárga ujjhegyek…


A másik fő szenvedély a kávézás. Egy átlagember napi 3-4 kávét iszik meg. Bent ez az adag inkább 10-15. Spejz után akár víz helyett is azt isszák. Ettől persze nem tudnak aludni, így további kávéra és cigire van szükség, unaloműzés gyanánt. A kávé felturbózott változata a dobi. Ez inkább egy tea-kávé kombináció. A tuti recept egyénenként eltérő. Az általam ismert változat 10 feletti tea-filter, 100 édeske, egy dobozoz citrompótló. Mindez maximum 2 liter vízben oldva. Az igazán profik kávéval is megspékelik. Ettől aztán egész éjjel pörögnek.

Bent a szeszesital fogyasztása tilos, és kapni sem lehet. Az egyik illegális mód a csempészés, vagy cefre készítése, de ez elég körülményes. Ennél egyszerűbb bódult állapotba kerülni, ha olyan munkahelyen dolgozik, ahol lehet denaturált szeszt, azaz denát fogyasztani. Ezt általában teával vagy kávéval keverik, hogy elvegye az ízét és a bűzét. Az sem riasztja őket vissza, hogy az elmúlt időben színezik, így kb. annyira feltűnő, ha valaki iszik belőle, mint színezővel kevert medencevízbe vizelni.

A felügyelők 100 méterről kiszúrják a tántorgó hupikék törpikéket. Nem is beszélve arról, hogy amúgy sem nagy számban lévő agysejtjeik számát is drasztikusan csökkentik, és ezzel exponenciálisan a bent töltött évek számát. Hiszen fogyasztása fegyelmi eljárást von maga után. Ennél súlyosabb szer a rivónak becézett Rivotril tabletta, ami szinte a droggal egyenértékű. Mivel életemben nem hallottam erről a gyógyszerről előtte, fogalmam sincs, mit tartalmaz, eredetileg milyen célt szolgál és milyen hatása van. Így csupán a használók beszámolóira tudok hagyatkozni.

Ők a gátlások oldódásáról, hihetetlen erőről, időkiesésről, esetenként erőszakosságról, agresszióról számolnak be. Ami még fontos jellemző, az a befolyásolhatóság. Mivel a rab-rab elleni erőszakos esetek többségében szerepe van ennek a szernek, ezért a felügyelők és a nevelők ugranak a jelenlétére. Hallottam olyan esetről, amikor egy témában érintett személyt „berivóztattak” és ráküldték egy kihegyezett fogkefével haragosukra. Így nem ők kapják meg az extra éveket a bűnvádi eljárás eredményeként.

Természetesen vannak egyéb tudatmódosító és káros szerek is, így a lista nem tekinthető teljes értékűnek. Azonban talán ezek a legelterjedtebbek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése