2011. december 23., péntek

Király vagy halál

Ma délután 15,00 órai kezdettel ismételten egy zárt intézeti keretek között teljesen újszerű kezdeményezés eredményének lehettünk szemtanúi a Balassagyarmati Fegyház és Börtön Szent Mihály Kápolnájában. 


Két intézet - az imént már említett büntetés-végrehajtási és a Feldmár Intézet - munkatársai, valamint a börtön 13 fogvatartottja közös alkotómunkájának és összefogásának nagyszerű eredményeként a jelenlévő vendégek előtt a nagyon közeli karácsonyi ünnepkörhöz kötődő szabadidős programok keretében a Mesekör eljátszotta a "Király vagy halál" című modern mesét, melynek szövegét és zenéjét a közreműködő szereplők írták, akik a darabot is maguk rendezték - Dr. Kóródi Mária és Büky Dorottya irányítása és instrukciói mellett.

Az előadás érdekessége volt, hogy a mai díszbemutatón részt vettek a szereplő fogvatartottak legközelibb hozzátartozói (feleségek, élettársak, anyák és gyermekek - akiknek a büntetésük megkezdése előtt talán még mesét sem olvastak a ma fellépő elítéltek), valamint a felkészítők barátai, családtagjai, és az Intézet érdeklődő munkatársai. 

"Király vagy halál" - ez volt a mese címe, melynek főhőse egy bohókás, komolytalan ifjú, Laci volt, akit az apja kitagadott és elüldözött a családi háztól, mert nem akart szakmát tanulni, hanem elhatározta, hogy addig nem nyugszik, míg király nem lesz belőle. Az otthonából búsan eltávozó fiatalember egy sötét erdőbe bujdokolt, ahol találkozott a világ legszebb almafájával, a Szent Tamássá változó kék madárkával, illetve a három zsivánnyal, akik maguk közé vették őt, felkínálva számára egy könnyű, csillogással, pénzzel, gyönyörű nőkkel teli élet csalfa reményét. És megismertetve vele a következő akciójuk tervét, melynek célja nem más volt, mint Laci szülei házának a kirablása. És ekkor feltámadt a fiú lelkiismerete, és a történetbe épített mesei csavarnak köszönhetően új ötletet adott társainak: küzdjenek meg a király országát fenyegető, hatalmasra nőtt vigyori óriással, győzzék le őt, és nyerjék el méltó jutalmukat, azaz a király fele birodalmát és a legkisebb lánya kezét. 

Hm... hol volt, hol nem volt, talán igaz se volt, de a mese végén a jó elnyerte méltó jutalmát, és több tanulsággal lehettünk gazdagabbak. Olyan tanulságokkal, amelyek nemcsak a mai mesét, hanem a mindennapi életünket tekintve is fontosak, érvényesek lehetnek. Megtudhattuk azt, hogy a "zsiványok nem is olyan rosszak, hanem a szívük tévelyedett el a helyükről". És arra is ráébresztettek bennünket a szereplők, hogy "nem az erő számít, mert ha az embernek helyén van az esze és a szíve, akkor az sokkal többet ér". Egyik végső következtetésként megtudtuk, hogy "bármerre is vessen bennünket a sors, bármerre is járunk, mindenhol lesznek olyanok, akik nálunk is szegényebbek". A mese bemutatta, hogy abban az esetben, ha összefogunk, és a tiszta ész, a tiszta szív és a duplán tiszta izom (azaz a jó útra tért négy zsivány) közös erővel egy jó cél érdekében küzd, akkor bármilyen nehézséggel találják is szembe magukat, az akkor is legyőzhető, és a korábban rossz útra tért hősök minden bűnüket jóvá tehetik. Mert az Intézet egyik szlogenjével összecsengve: egy esélyt mindenki megérdemel. Márpedig ha azzal él is, akkor tényleg mindenki jól jár. Esetünkben a szabadulás előtt álló fogvatartott és az a közösség is, amelynek ismét tagjává fog válni a volt elítélt...

A hatalmas tapsot kivívó mese végén a fogvatartottak és gyermekeik közösen táncolták a záró éneket, Laci királlyá válásának megéneklését, majd az amatőr, de annál lelkesebb szereplők saját készítésű ajándékokkal, édességgel, és a mese felvételét tartalmazó DVD-lemezzel ajándékozhatták meg szeretteiket. Az előadás tehát elérte célját, olyan volt, akár egy "igazi" mese: volt itt sírás, volt itt kacagás, de a végén a jó elnyerte méltó jutalmát. És bízzunk benne, hogy a mai mese tanulságát valamennyi szereplő levonta, és abból majd a szabadulásuk után, családi körben is tudnak majd meríteni.

Addig pedig elmondhatjuk, hogy az élet megy tovább, a rácson belül, és a rácson kívül is, a Mesekör pedig 2012-ben folytatódik.

(Az előadásról a TV2 ma esti hírműsora tudósított, illetve több hírportál és újság is érdeklődött iránta, keressék hát a cikkeket bőszen! Ha minden jól megy, holnap friss, ropogós fotókkal számolok még be magam is, addig pedig Boldog, békés karácsonyt kívánok valamennyi olvasómnak!)                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése