2011. december 28., szerda

Fogvatartotti adomány gyermekek számára


A mai napon ismét vendégek érkeztek intézetünkbe, a szátoki gyermekotthon lakóit és az otthon vezetőjét láttuk vendégül.


A vendégek köszöntésekor István Károlyné oktatásszervező nevelő visszaemlékezett a múlt hét pénteki napjára, a fogvatartotti Mesekör "Király vagy halál" című előadására, melynek során a következő sorok hangoztak el a Szent Tamást megszemélyesítő elítélt szájából:
"Ti pedig ne felejtsétek el, akárhová is vessen a sors, akármilyen szegénységbe, bajba, nyomorúságba kerültök, hogy mindig van olyan, aki még nálatok is szegényebb, nyomorultabb, aki a segítségetekre szorul. Ha megsegítitek a nálatok gyengébbet, szerencsétlenebbet, az Isten is megsegít benneteket!"

A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben elhelyezett fogvatartottak az elmúlt években már több alkalommal bizonyították azt, hogy az idézett sorokat nem felejtik, azokat magukénak tekintik. Számos esetben tették tanúbizonyságát annak, hogy képesek egy-egy jó cél érdekében összefogni, megmozdulni, a rászorultakat támogatni. A karácsonyi ünnepek előtt az elítéltek képviselői jelezték az Intézet vezetése felé, hogy a letéti pénzükből ismét szeretnének kisebb-nagyobb összegeket felajánlani olyan emberek, gyermekek részére, akik arra rászorulnak.      
Az adomány helyét keresve találtunk rá a  Szátok község területén működő Margaréta Gyermekotthonra, ahol kb. 60, zömében átmeneti nevelésbe vett gyermek, illetve fiatal felnőtt él. Így jött létre a mai nap, amikor is a Margaréta Gyermekotthon vezetőjét, Partos Gábor urat és 4 pártfogoltját intézetünkben köszönthettük.

A fizikai értelemben megjelenő adományokon kívül, ami a fogvatartottak által felajánlott pénzösszegből, és mintegy 1000 db. konzervből állt, a Szent Dávid Kórus tagjai egy másfajta adományt is átnyújtottak a kis vendégeknek: a fogvatartottak zenés–verses műsorát.

A műsor végén a fogvatartottak képviselői átadták a vendégek részére a pénzadományt jelképező adományozó levelet, illetve a becsomagolt konzerveket rejtő dobozokat.

Partos Gábor úr, a gyermekotthon vezetője megköszönte a fogvatartottak adományait, illetve kihangsúlyozta, hogy habár 35 éve tevékenykedik a gyermekvédelem területén, mégis csak ritkán volt része olyan pillanatokban, amiket most a fogvatartottak szereztek a számára, illetve a gyermekek számára. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése