2012. július 8., vasárnap

Újra szabadlábon - több, mint 30 év után...

Andre Davis ügye...

(Forrás: http://www.huffingtonpost.com/2012/07/07/andre-davis-released_n_1655914.html)


Pénteken, a késő esti órákban szabadlábra helyeztek egy chicagói férfit, aki több mint harminc évet töltött a börtönben, egy 3 éves kislány megerőszakolása és meggyilkolása miatt. Az ártatlanságát a DNS-vizsgálat eredménye alapozta meg, ami alapján az ügyészség ejtette a korábban vele szemben felállított vádakat.


Az Illinois állambeli fellebbviteli bíróság márciusban új eljárást rendelt el az 50 éves Andre Davis ügyében, miután a Brianna Stickle 1980-ban elkövetett meggyilkolásának helyszínén talált DNS-minta vizsgálatának eredményei megállapították, hogy azok nem a férfitól származnak.       

Davis este fél nyolc körül került szabadlábra a Tamms Correctional Center nevű szuper-maximális biztonságú börtönből, amely Illinois állam déli részén található, mondta Kayce Ataiyero, Illinois állam Büntetés-végrehajtási Osztályának szóvivője. Julia Rietz, Champaign Megye Állami Ügyészségének részéről a nap korábbi szakában döntött arról, hogy nem tartják fenn a Davis ellen felhozott vádakat.


Davis érdekeit a Northwestern Egyetem Jogellenes Ítéletek Elleni Osztálya képviselte, melynek munkatársa, Judy Royal azt mondta, hogy ő volt a leghosszabb időt börtönben töltő ember azon 42 személy közül, akik DNS-bizonyítéknak köszönhetően mentesültek a vádak alól.

„Davis úr 32 évet töltött el börtönben egy olyan nemi erőszakért és gyilkosságért, amit nem ő követett el.” – mondta Judy Royal. – „Tamms nem egy egyszerű hely az idő eltöltésére. Davis úr bízik abban, hogy újra fel tudja építeni az életét, a családja támogatásával.”

Nem volt azonnal ismeretes, hogy Davis családja a börtönnél van –e, amikor a férfi kilépett az intézetből, de Davis apja péntek délután utazott Tamms-ba, és nem lehetett őt nyilatkozat megtétele céljából elérni.  

Julia Rietz ügyész kifejtette, hogy habár ő nem kételkedett a DNS-vizsgálatok eredményében, mégsem a teszt miatt döntött úgy, hogy nem tartják fenn a vádat, hanem azért, mert úgy gondolták, hogy egy 32 éves ügyet ismételt tárgyalásra vinni rendkívül bonyolult dolog lenne.  

„30 év elteltével a tanúk részben elhunytak vagy eltűntek, illetve nem képesek arra, hogy hiteles vallomást tegyenek.” – mondta Rietz, aki 2004 óta látja el feladatait. – „Döntésünket az ügy és az egykori bizonyítékok korára alapozva hoztuk meg.”
   

Az eset számos kérdést felvethet. Lehet -e 50 évesen újrakezdeni egy olyan életet, amit az ember börtönben töltött el, függetlenül attól, hogy ártatlanul volt a rácsok mögött, vagy valóban elkövette a bűncselekményt? A halálbüntetés valóban megfelelőnek és szükségesnek értékelhető szankció -e, vagy adott esetben valóban benne van az ítélethozatalban a tévedés lehetősége? A konkrét eset kapcsán mi történik most az egykor bestiális módon megerőszakolt és meggyilkolt 3 éves kislány családjának tagjaival, akik egészen idáig talán biztosak lehettek abban, hogy az elkövető személye ismert, és az érintett börtönben van? A most 50 éves Davis vajon mekkora segítséget kaphat a beilleszkedésben családjától, figyelembe véve, hogy szülei már igen idős korú személyek, a többi rokonának nagy része meg vélhetően nem is ismeri őt igazán? A kérdésekre adandó válaszok nem könnyűek, de kíváncsi lennék arra, hogy néhány hónap elteltével hogy alakult az ügy, és szereplőinek sorsa. És egy utolsó kérdés: mi lenne, ha mindez Magyarországon történt volna? ...     






   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése