2012. július 20., péntek

Gépsor átadása az Ipoly Cipőgyárban

A tegnapi napon Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára avatta fel az Ipoly Cipőgyár Kft. új – Magyarországon egyedülálló – cipőtalp-gyártó gépsorát.



Az Ipoly Cipőgyár Kft. a büntetés-végrehajtási szervezethez tartozó gazdasági társaság, feladata az elítéltek munkáltatása, fő profilja a cipőgyártás. Központi telephelye Nógrád megyében, Balassagyarmaton található. A társaság szorosan együttműködik a Balassagyarmati Fegyház és Börtönnel, továbbá fiókteleppel rendelkezik a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Egerben.

A cégnél tavaly átlagosan összesen 371-en dolgoztak, ebből a munkáltatott fogvatartottak száma 222 fő.

A 2011-ben elfogadott 44/2011. (III. 23.) számú Kormányrendelet, valamint a 9/2011. (III. 23.) számú BM rendelet lehetőséget nyújt a fogvatartottak kötelező foglalkoztatására létrehozott gazdasági társaságoknak a központi államigazgatási szervek és a rendvédelmi szervek irányában fennálló egyes ellátási kötelezettségek átadás-átvételére és azok ellentételezésére.

A kft. elmúlt évi gazdálkodásának eredményeként mintegy 1,5 milliárd árbevételt és 198 millió Ft nyereséget realizált. A 168 ezer pár lábbeli értékesítéséből kiemelkedik a Belügyminisztérium szervei részére kifejlesztett és leszállított, mintegy 44 ezer pár szolgálati bakancs.



Az Ipoly Cipőgyár Kft. termékszerkezetét, nagyságrendjét, tulajdonformáját tekintve piacvezető a magyar cipőiparban. A gazdasági társaság alapvetően belföldre értékesíti termékeit, de német-svájci kereskedőn keresztül például a svájci vasutaknál is használják védőlábbelijeit.

Az Ipoly Cipőgyár Kft. belföldi értékesítési csatornái:
  • BM szervei és központi ellátás kedvezményezettjei
  • közbeszerzések (MÁV Zrt., Magyar Posta, Rail Cargo)
  • viszonteladókon keresztül (mintegy 30 rendszeres vásárló)
  • közvetlen végfelhasználók (pl. BorsodChem, BDI Hungary Kft.)
  • saját üzemeltetésű kiskereskedelmi bolt Balassagyarmaton

A társaság fejlesztési terveinek középpontjában a poliuretán-gumi talpszerkezet megvalósítását biztosító gyártástechnológia bevezetése áll. A komplex beruházás mintegy 340 millió forintos költségvetéssel valósult meg. Ennek központi eleme az új, most átadott DESMA direkt fröccsöntő-gép.

Tervek a termékskála bővítésére:
  • rendészeti szolgálati félcipő kialakítása
  • honvédségi igények teljesítése
  • szolgálati bakancs továbbfejlesztése
  • központi államigazgatási szervek igényeinek teljesítése
  • MÁV és Magyar Posta modelljeinek korszerűsítése.

A 28 magyarországi bv. intézet jelenlegi fogvatartotti létszáma meghaladja a 17.300 főt, ebből mintegy 12.000 a jogerősen elítéltek száma.



Az elítéltek az összes büntetés-végrehajtási intézetben végeznek munkát (intézetfenntartás, -ellátás), de termelő tevékenység általában az erre a célra alapított bv. gazdasági társaságoknál folyik. A 12 gazdasági társaság alapfeladata – törvényi kötelezettségként meghatározott közfeladat – a fogvatartottak foglalkoztatásának szervezése és végrehajtása. Tevékenységi körük megoszlása szerint nyolc ipari és négy mezőgazdasági bv. társaság működik.


A büntetés-végrehajtási szervezet vezetőségét Csóti András bv. vezérőrnagy, megbízott országos parancsnok és Varga Valéria bv. vezérőrnagy, az országos parancsnok gazdasági és informatikai helyettese képviselte.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése