2012. április 13., péntek

Egy vizsgálat margójára


A Magyar Helsinki Bizottság 2011-ben indította el „Az egyenlő bánásmód vizsgálata a büntető igazságszolgáltatási rendszerben” munkacímű programját, a Budapesti Nyílt Társadalom Intézet támogatásával. A program célja a büntetés-végrehajtás keretében, így az előzetes letartóztatás és az ítélkezési gyakorlat tekintetében, illetve a fogva tartás során megjelenő diszkriminatív tendenciák, gyakorlatok vizsgálata.

A kutatás keretén belül 2012. április 10-12. között a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe látogattak, ahol 37 fő, önkéntesen beleegyező fogvatartottal készítettek kérdőíves interjút, illetve feldolgozás céljából áttekintették az érintettek nevelési anyagait és büntetés-végrehajtási iratait.


A Magyar Helsinki Bizottság dr. Novoszádek Nóra vezetésével érkező munkatársai (dr. Csire Balázs, dr. Fodor-Lukács Krisztina, dr. Ivány Borbála, Kalota Ágnes Mária) a fogvatartottak személyes meghallgatását a Szent Mihály Kápolna, a bírói meghallgató helyiség, egy közösségi helyiség, illetve a lelkészi iroda területén tartották meg, míg az érintettek anyagait a Bűnügyi Nyilvántartó Csoport irodájában, valamint nevelői irodákban tanulmányozták át.
  
A vizsgálat vezetőjét arról kérdeztem, hogy milyen elsődleges benyomásaik voltak a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben való tartózkodásuk során, mennyire tartották segítőkésznek, együttműködőnek a személyi állomány velük kapcsolatba kerülő tagjait,  mely kérdésekkel összefüggésben alapvetően pozitív visszajelzést kaptam.

Arról, hogy mit tapasztaltak a nevelési anyagok áttekintése során, illetve a minta tagjait képező fogvatartottak részéről került –e feléjük megfogalmazásra olyan, intézetünket érintő kirívó hiányosság, amely azonnali intézkedést tenne szükségessé, egyelőre választ nem kaptam, de kíváncsian várom, hogy mik a tapasztalataik. Mert én tényleg úgy gondolom, hogy amennyiben alapvetően egy bv. intézet és annak munkatársai törvényesen látják el feladataikat, akkor nem kell tartaniuk attól, hogy egy jogvédő szervezet vizsgálatot folytat le az intézet falai között.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése