2012. április 20., péntek

Friends of Gravity...


"A tánc a lélek érzéseit a test mozdulataival fejezi ki és méltó arra, 
hogy a zenéhez és a költészethez hasonló szerepet töltsön be.” 
(Cezare Negri)


A mai napon a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe rég nem látott kedves vendégek érkeztek, az Egyesek Ifjúsági Egyesület jóvoltából. A budapesti székhelyű egyesület az elmúlt évek során már több alkalommal csempészte be a kultúrát, a külvilágot intézetünk falai mögé, zenés-táncos előadás, illetve rövidfilmek bemutatásával. 


Amennyiben röviden be szeretnénk mutatni az egyesület tevékenységi körét, akkor azt lehet mondani, hogy céljuk az, hogy személyes tapasztalatszerzés útján inspirálják és erősítsék a fiatalokat, abban hogy alkotó és felelős módon tegyenek magukért és közösségeikért. Előbbiek alapján az egyesület nem más, mint aktív fiatalok, önkéntesek, ifjúsági munkások és trénerek egy csoportja., akiknek tevékenysége központjában a fiatalok és fiatal felnőttek nem-formális személyiségfejlesztése, képzése áll, hazai és nemzetközi környezetben. Ezt ifjúsági cserék, kortárssegítő- és ifjúsági vezetőképző tréningek, nyári táborok és tematikus hétvégék szervezésével, valamint a fejlődéssel, tanulással egybekötött önkéntesség támogatásával és népszerűsítésével igyekeznek elérni.
 
 
2012. április 12-22. között a világörökség részét képező Hollókő ad otthont az egyesület által szervezett "Friends of Gravity" című nemzetközi tábornak, melynek kapcsolattartója, Földi Barbara volt olyan kedves, hogy ez évben is megkereste intézetünket, és felajánlotta, hogy a táborban részt vevő fiatalok az elítéltek szabadidős tevékenységének színesebbé tétele érdekében bemutatnák a táborban általuk összeállított táncos produkciókat. Ennek köszönhetően került sor a ma délutáni rendezvényre, melynek során a mintegy 50 fő nézőként jelentkező fogvatartott több elgondolkodtató, fantáziájukat több szempontból is megmozgató produkciót tekinthetett meg, az intézetbe látogató, kilenc országból érkező fiatal, amatőr táncos előadásában.
 
 
A produkció bemutatását követően az Intézet Szent Dávid kórusának két tagja a fogvatartotti közösség nevében megköszönte a számukra nagy élményt jelentő előadást, és gitárkísérettel hat zeneszámot mutattak be, nemcsak elítélt társaik, de a zömében külföldi vendégek elismerését és tetszését elnyerve, ezzel is bemutatva, hogy a zene és a tánc olyannyira nemzetközinek számító  művészeti tevékenység, amely adott esetben kiválóan alkalmas arra, hogy egymástól különböző embereket összehozzon, egy közös nyelvet alkosson, amit bárki megérthet, akiben megfelelő fogadókészség van.

 
“Az emberiség néhány nagy vívmánya éppen olyankor született, amikor az emberek szenvedtek: bebörtönözték őket, nélkülöztek, vagy éppen betegeskedtek. Példa nélkül álló módon demonstrálták az emberi lélek méltóságát és erejét. Beethoven megsüketülése után írta a legnagyszerűbb zeneműveit. Milton vakon írt. Bunyan a börtönben alkotott. Stephen Hawkins tolószékből elemzi az univerzumot. Az üldözöttek és elnyomottak felemelik a hangjukat, hogy segítsenek embertársaikon. A háborús rokkantak reménnyel táplálják a nélkülözőket.Néhányukat közülük csak páran ismerik. Sokuk soha nem kap elismerést. De mind azt tanítják: ne féljünk. Van még tennivalónk. Vannak még feladatok. Szükség van még a szépre. Megoldatlan rejtélyek várnak ránk. Boldogság vár ránk. A világ tele van csodákkal. Fogadd el őket, és örülj nekik. Ne hagyd, hogy bármi is megfosszon az élet szeretetétől.” (Pam Brown)
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése