2012. április 17., kedd

A Magyar Helsinki Bizottság visszajelzése



A múlt héten járt intézetünkben a Magyar Helsinki Bizottság 5 fős csoportja, egy projekt kapcsán, melyről már beszámoltam ugyan, de megkaptam Dr. Novoszádek Nóra levelét, amelyben a vizsgálat vezetője visszajelzést és tájékoztatást adott számomra a tapasztalataikról. Most ezt közlöm, vágatlanul:

"A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai kiemelték a személyi állomány segítőkész, együttműködő és konstruktív hozzáállását, valamint azt, hogy a rendelkezésükre bocsátott anyagok minden esetben áttekinthetőek, rendezettek és teljes körűek voltak, így zökkenőmentesen zajlott az adatfelvétel.

A civil szervezet munkatársai a projekt során összesen 11 büntetés-végrehajtási intézetbe látogatnak el, és 400 fogvatartottal készítenek interjút, a projekt eredményeit összefoglaló tanulmány megjelenése a jövő év elejére várható. A Balassagyarmati Fegyház és Börtön a harmadik intézet, ahova a Magyar Helsinki Bizottság munkatársai a vizsgálat keretében ellátogattak, így a projekt tapasztalatairól még korai lenne nyilatkozni.

Mivel ezen látogatás célja nem a büntetés-végrehajtási intézet működésének monitorozása volt, ezzel kapcsolatban a Bizottság munkatársai nem is fogalmaztak meg semmilyen megállapítást, de az ott-tartózkodásuk három napja, számtalan akta átolvasása és az elkészített majdnem negyven interjú során nem is szereztek olyan tapasztalatot, ami alapján bármilyen intézkedést indokoltnak tartottak volna javasolni."

Az előbbiekhez röviden annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy mindenképpen köszönöm a civil szervezet munkatársainak visszajelzését, illetve a munkatársaim nevében is köszönöm a hozzáállásukkal kapcsolatban kapott pozitív szavakat, amit át fogok adni részükre. És alig várom, hogy a vizsgálat végére összeállításra kerülő összefoglaló jelentést kézbe vehessem, a tapasztalatok megismerése végett.   



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése