2013. január 11., péntek

Az ózdi gyilkosság margójára

(Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20130110-vascsovel-vertek-az-ozdi-testverpart.html, http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/ketezer-forintert-gyilkoltak-ozdon-1130241)


Amint azt a híradásokból megtudhattuk, a bíróság a mai napon előzetes letartóztatásba helyezte azt a két férfit, akik a megalapozott gyanú szerint január 7-én egy ózdi férfit megöltek, a testvérét pedig súlyosan megsebesítették - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.

Mint ismeretes, az ózdi testvérpár egy brutális támadás áldozata lett. A hetven év körüli testvérekre kapucnit viselő, maszkos férfiak törték rá a családi házuk ajtaját, és mindkettőjüket bántalmazták. Esélyük sem volt menekülni, amikor a két elkövető rájuk törte házuk ajtaját - írta a Blikk. Az egyik s áldozatot az információk szerint addig ütötték, amíg csak mozgott. A férfinak több csontja eltört, koponyája szétnyílt, szörnyethalt még a brutális támadás alatt. Öccsét szintén összeverték, koponyája betört. Ő túlélte a támadást, ám tegnap még mindig életveszélyes állapotban kezelték a kórházban.

A nyugdíjas testvérpár Ózd Tábla nevű kertvárosi részében, a Szőlőkalja út végében, a hegyoldalban lakott egy kis házban, így csak kedden bukkant rájuk egy ismerősük.

Ózd Tábla területének bűnügyi térképe
 
Miskolcról egy óra alatt Ózdra értek a megyei gyilkossági nyomozók, akik 20 óra alatt azonosították az idős testvérek támadóit. A bizonyítékok alapján egy 19 éves és egy 23 éves helybeli férfit kezdtek keresni, őket végül Budapesten, egy hajléktalanszálló a BRFK nyomozói vették őrizetbe. Rendőrségi forrásból megerősítették, hogy a két gyanúsított néhány kérdés után részletes beismerő vallomást tett. Egyikük az áldozataikkal egy utcában lakott, vélhetően ő adta a tippet, hogy a védtelen öregeket támadják meg, ám mivel látásból ismerték őt, el kellett hallgattatni az idős férfiakat. Az elkövetőkkel szemben emberölés, valamint életveszélyt okozó testi sértés kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatnak eljárást.

A vérfürdővel kapcsolatban a Magyar Nemzet tudósítója megkereste Lakatos Attilát, Borsod megye közismert cigány vajdáját, aki brutális gyilkosságnak nevezte a történteket. 


"Nagyon felháborított, amit a két idős emberrel tettek. A két cigány férfi előtte együtt iszogatott, majd agyba-főbe verte a kisöregeket. Az egyiket brutálisan meggyilkolták, a másik pedig most is élet-halál között van. Szavam nincs hozzá, fogalmam sincs, hogyan lehet ilyet elkövetni. Ez megbocsáthatatlan, ezekre kell mondani, hogy igen, ez a fajta cigány valóban állat. Nem tudok rájuk mást mondani." – fakadt ki a lapnak Lakatos Attila.


 
A vajda hangsúlyozta, öt éve mondja a többi roma vezetőnek, hogy üljenek le az emberekkel, és magyarázzák el a cigányoknak, hogy mit lehet tenni és mit nem. 

"Akár házról házra kellene járnunk, ha szükséges. A gond azonban az, hogy nem követnek, pedig az egyszerű, normális cigányok velem értenek egyet. Ők is azt mondják, hogy ezekkel tényleg nem lehet együtt élni. Az egyik cigány mondja a másik cigányról" – fogalmazott. Szerinte a romáknak le kell szokniuk arról, hogy polgármestert, jegyzőt és mindenki mást szidnak, de ők maguk nem tesznek semmit. – "Semmi nem jár alanyi jogon, mindenért mindenkinek meg kell dolgozni." – szögezte le.


Érdekes ilyesmit hallani egy nem kizárólag a cigányság körében köztiszteletben álló személyiség, egy cigány vajda szájából. És azt hiszem, hogy szavaiban van némi igazság. Az efféle súlyos, brutális bűncselekmények miatt a közhangulat nemcsak az elkövetők, hanem szinte minden roma ember ellen negatív irányba fordul, ami egyrészt indokolatlan, másrészt megnehezíti azoknak a beilleszkedését, akik a békés együttélésért, az elfogadtatásukért megteszik a tőlük telhető dolgokat. Annak ellenére, hogy hivatásomból adódóan én többnyire és jobbára bűnelkövetőkkel találkozom, tisztában vagyok azzal, hogy nem mindenki rossz, nem mindenkiben van ott a bűnözői hajlam (mint ahogy az X-faktor sincs benne mindenkiben...), ezért az általánosítás, az előítéletesség helytelen. A szemléletváltás, a gondolkodás formálása és alakítása viszont fontos lenne, és ennek érdekében valóban pozitív hatást fejthet ki, ha akár vajda, akár más, a romák közül való ember is bekapcsolódna abba a tevékenységbe, ami előbbieket szolgálja. Mert ők feltétlenül autentikusabbak, hitelesebbek tudnak lenni, az általuk elmondottak talán nyitottabb fülekre találnak. Lakatos Attila nyilatkozatait olvasva elgondolkodom azon, hogy talán a büntetés-végrehajtási intézetekben sem lenne célszerűtlen egy olyan road-show megszervezése (remélem, nem hangzik bután ez a fajta elnevezés..), melynek keretében a vajda egy kötetlen beszélgetést folytatna a fogvatartottakkal, akik között sok magát romának valló személy van, De véleményem szerint szavainak nem csak az ő számukra lenne súlya és tanulsága..

              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése