2013. január 27., vasárnap

A csomag rejtélye...

A következő képek nem sikerültek túlságosan élesre, illetve nem is feltétlenül tökéletesek, mégis érdemesnek találtam őket arra, hogy írjak róluk.

Az előzményekhez tartozik, hogy több alkalommal hallottam már arról, hogy a fogvatartottak oly módon jutnak hozzá mobiltelefonhoz, hogy azt a beavatott és hozzáértő hozzátartozóik csomagban elrejtve küldik be a részükre, kijátszva a személyi állomány csomagosztást végző, és annak a tartalmát ellenőrző tagjának éberségét. A hír igaznak bizonyult már több esetben, magam is láttam, sőt találtam konzervben, szalonnában, papucs talpában elrejtett telefont, a mostani képeken azonban egy olyan változata van a tiltott tárgy bejuttatásának, ami számomra eddig olyan volt, mint Colombo felesége: hallottam már róla, de még soha sem láttam...

Hogy mi ez? A módszer lényege, hogy egy nem átlátszó folyékony mosószeres flakonból a furfangos hozzátatozók kiöntik a mosószert, majd a flakon aljába gipszet öntenek, abba beleteszik az árut vagy egészben, vagy a készüléket több darabra szedve, külön-külön jól becsomagolva az alkatrészeket. A következő képen egy olyan megoldás látható, amikor a telefon egészben került bejuttatásra a flakon aljába, ami oly módon oldható meg, hogy egy sebészien pontos, vékony bemetszést ejtenek rajta, amit később beolvasztanak. A felső kép a csomagvizsgáló berendezés felvételét ábrázolja, amin talán jól kivehető a telefon körvonala, a kezelőgombok és a képernyő egyaránt látszik. Az alsó kép a már a flakon fogságából kiszabadított készüléket ábrázolja, amint látszik az alaposan be van csomagolva annak érdekében, hogy ne váljon használhatatlanná az extrém rejtés következtében..

A módszer a képek alapján tehát létezik, működik. Mi lehet a megoldás? A helyi szabályozásokat oly módon kell megalkotni, hogy a fogvatartottak részére beküldendő csomagokban kizárólag olyan műanyag flakonok lehessenek elhelyezve, melyek teljes mértékben átlátszóak, így már egyáltalán nem alkalmasak arra, hogy a most bemutatott módszerrel a hozzátartozók bármit bejuttassanak a bv. intézetekbe. És persze további ötleteim is lenének a témával kapcsolatban, de azokat hagyjuk egy más alkalomra..         




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése