2013. január 9., szerda

Egy angliai börtönnel kapcsolatos jelentés

(Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-devon-20955389)


Egy jelentés alapján 2012-ben az angliai Devon megyében található Dartmoor nevű börtönben a legkomolyabb problémának az illegális sörfőzés és a kábítószer-használat számított. A jelentés szerint további aggályokat vetett fel az is, hogy korában már felvetett problémák (melyek közé tartozik egyebek mellett az egészségügyi ellátás minősége) sem javultak jelentősen.     

A Dartmoor börtön kapcsán elkészült jelentést összeállító független felügyelő testület elismerte, hogy megítélésük szerint az intézet biztonságos, alacsony számú erőszakos esettel. 

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint a miniszterek teljes mértékben figyelembe veszik a jelentés tartalmát.

A testület szerint az alkohol és drog használata 2012 második félévében vált központi problémává, és az ezzel összefüggő küzdelem, valamint a szigorú zárkaellenőrzések végrehajtása és a drogtesztek felvétele a börtönben előforduló drogok számának csökkentésében volt hivatott szerepet játszani.

A testület szerint az a korábban általuk már felvetett kérdés, mint a munkahelyek alacsony számának növelése, továbbra sem eredményezett jelentős javulást. 

Olyan új, aggodalomra okot adó megállapítások is szerepeltek a jelentésben, mint az alapvetően szükséges felújítási munkálatokban való késések, illetve a kiszolgáltatottnak tekinthető fogvatartottak arányának megnövekedése, ami extra forrásokat igényel. 

A börtönök fejlesztését elérni kívánó aktivisták szerint a Devon megyei börtönt be kellene zárni, mert összességében teljesen mindegy, hogy milyen jellegű fejlesztéseket hajtottak benne végre, az épület nem felel meg a modern szabványoknak. Az ún. c-kategóriájú börtön, amely 653 fogvatartott elhelyezésére szolgál, még 1809-ben épült, francia és amerikai hadifoglyok elhelyezésére.

Juliet Lyons, a Prison Reform Trust nevű szervezet igazgatója azon a véleményen van, hogy az épület egyfajta örökség-múzeum formájában működhetne tovább, hogy bemutassák, a korábbi években hogyan működött a börtön, hogyan hajtották végre a szabadságvesztés büntetést. Véleménye szerint nehéz választ találni arra, hogy a jó szakmai menedzsment ellenére az épület állapota hogyan lenne alkalmas arra, hogy megfeleljen a modern kori büntetés-végrehajtás követelményeinek.  

Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a jelentést, és az abban foglaltakat a miniszterek teljes mértékben figyelembe fogják venni, és eltökélt szándékuk a visszaesés csökkentésének elérése, illetve a fogvatartottak rehabilitációja, olyan lehetőségek biztosításával, melyek segítséget nyújtanak számukra a szabadulás utáni munkaerő-piaci elhelyezkedésben, és abban, hogy távol tartsák magukat a bűnöző életviteltől.  




Gondolatébresztőnek... Mert problémák a jelek szerint Európa más részein is vannak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése