2013. január 23., szerda

Gangek közötti harc a Hays Állami Börtönben?



(Forrás: http://www.ajc.com/news/news/2-charged-in-hays-state-prison-killing/nT4dD/)

A Georgia állam északnyugati részén található Hays Állami Börtönben két fogvatartottat gyanúsítottak meg egy elítélt társuk múlt heti meggyilkolásáért, közölte Georgia Állam Nyomozó Irodájának szóvivője.

A meggyilkolt fogvatartott Nathaniel Reynolds volt, aki rövid időn belül már a harmadik olyan fogvatartott volt a Chattooga megye Trion városában található büntetés-végrehajtási intézetben, akit holtan találtak. A másik két esetről 2012. december 19-én és 26-án számoltak be.

John Bankhead, a Nyomozó Iroda szóvivője bejelentette, hogy Reynolds meggyilkolásával Ricardo Beltran-Gonzalez és Leonardo Ramos Rodriques elítélteket gyanúsítják.

 Leonardo Ramos Rodriques

 Ricardo Beltran-Gonzalez

Előbbi kábítószer-kereskedelemmel összefüggésben kiszabott büntetését tölti, melyből 2038-ban szabadulhat. Társa emberölés miatt tölti szabadságvesztés büntetését, várható szabadulási ideje 2018.

Az Atlantában élő Id. Nathaniel Reynolds úgy nyilatkozott, hogy fia a börtön gangek közötti erőszak áldozata lett. Az apa elmondása szerint a fia közel 14 éve volt már börtönben, emberölés miatt, és mintegy két éve került a Hays Állami Börtönbe, ahol tavaly nyár óta társaitól elkülönítetten volt elhelyezve, ahová akkor került, amikor résztevője lett egy gang harcnak.      

Az ifjabb Reynolds az elkülönítésből péntek reggel került visszahelyezésre a normál fogvatartotti populáció tagjai közé, amikor is néhány elítélt társa leszúrta őt.    

Georgia Állam Nyomozó Irodáját elszólították, hogy vizsgálják ki Reynolds és a Hays Állami Börtönben a közelmúltban meggyilkolt két másik fogvatartott esetét.
 
A közlemény szerint a december 26-án elhunyt huszonhét éves Damion McClain egy másik elítélttel való összetűzés során szerzett sérülésekbe halt bele. A gyilkossággal egy Daniel Ferguson nevű elítéltet gyanúsítanak, aki emberölés miatt kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetését tölti, azonban McClain anyja, RaHonda McClain azt mondta, hogy a büntetés-végrehajtási intézet alkalmazottai úgy tájékoztatták őt, hogy a fia megölésében más fogvatartottak is érintettek lehetnek. Ahogy az asszony elmondta, fia többször panaszkodott neki, hogy a társai célpontjává vált, mivel többször elutasította a felkérést, hogy valamelyik ganghez csatlakozzon.

Egy héttel McClain halála előtt, 2012. december 19-én, egy másik, Derrick Strubbs nevű, huszonöt éves fogvatartottat is holtan találtak a börtönben. Mindkét meggyilkolt elítélt a büntetés-végrehajtási intézet azonos részén volt elhelyezve, de a nyomozás kapcsán a hatóságok azt a tájékoztatást adták, hogy nem hiszik, hogy a két eset kapcsolatban áll egymással. A közleményben az állt, hogy „a két személy semmilyen módon nem állt kapcsolatban egymással, ez volt az első dolog, ami megfordult a fejünkben.”

Stubbs anyja a Chattanooga Times című újságnak elmondta, hogy fia fegyveres rablás miatt volt börtönben, és egy korábbi börtönön belüli összecsapást követően egyfajta védőőrizetben volt elhelyezve akkor is, amikor holtan találták…



Az  előbbiek kapcsán megállapítható, hogy az esetek nagy valószínűséggel valóban összefüggésbe hozhatóak a börtön gangek közötti konfliktusokkal, az első, azaz legfrissebb eset mindenképpen, ha másért nem, akkor már csak a nevek miatt lehet gyanakodni. Az áldozat nagy valószínűséggel egy afro-amerikai származású elítélt volt, míg a vélt elkövetők egyértelműen a latin-amerikai származású fogvatartottak köré tartoznak. A két decemberi eset kapcsán elsősorban a hozzátartozók elmondására lehet arra alapozni, hogy valamilyen formában azok a gyilkosságok is kapcsolatban lehetnek a gangek közötti összecsapásokkal.

Nem tudom, ki hogy van vele, a magam részéről azért örülök annak, hogy a hazai bv. intézetekben ilyen jellegű problémákkal nem kell nap, mint nap szembesülnünk. A magyar fogvatartotti populáció lényegesen homogénebb, mint az egyesült államokbeli. Hazánkban nem beszélhetünk olyan jellegű börtön gangekről, mint amelyeket a hírekből vagy az amerikai filmekből megismerhetünk (mint például a Mexican Mafia, a Neta, a Black Guerrilla Family, az Aryan Brotherhood stb.), ezzel együtt azért vannak olyan jelek, amik alapján arra lehet következtetni, hogy a fogvatartottak bizonyos szempontok alapján itthon is bandákba szerveződnek. A roma és nem roma fogvatartottak közötti konfliktusok jelen vannak, de az a véleményem, hogy ez még nem tekinthető olyan jellegűnek és erősségűnek, mint például az amerikai börtönökben az afro-amerikaiak és latinok közötti ellentétek. A hazai fogvatartotti csoportok leginkább a földrajzi származásra alapozva alakulnak ki (például a borsodiak, a hajdúhadháziak, a palócok stb.), illetve jellemzően a börtönön belüli tiltott tárgyakkal, anyagokkal való üzletelés, kereskedelem mentén születnek bandák (például gyógyszer, mobiltelefon beszerzése, terjesztése stb.). 

Habár a börtön gangek kapcsán leginkább az amerikai helyzet jut az eszünkbe, tudni kell, hogy nem kizárólag az Amerikai Egyesült Államok területén lévő börtönökben okoz problémát a bandák között jelentkező konfliktusok kérdése. A következő videofelvétel egy ausztráliai esetet mutat be, amikor egy ottani börtönben került sor összecsapásra az ázsiai származású és az őslakos elítéltek között:


Érdekesség, hogy az előző felvétel egy maximális biztonságú börtönben (maximum security prison) készült, ennek ellenére a két felügyelő hatvannégy fogvatartott vonatkozásában látta el feladatait, az arányok tehát nem nekik kedveztek... Az eset végül viszonylag megnyugtatóan fejeződött be, ami azért nagy valószínűséggel annak is köszönhető, hogy a fogvatartottak nem akartak még nagyobb problémát okozni. Sem a személyzetnek, sem saját maguknak..


                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése