2013. szeptember 22., vasárnap

B-Terv --- Kétnapos hétvégi program az önkéntesek számára




Ezen a hétvégén kerül megrendezésre a Nógrád megyei Szirákon a "FA Iskola és B-Terv önkéntes tréning" című kétnapos rendezvénye, melynek keretén belül az első napon a résztvevők a Feldmár Intézet munkatársainak köszönhetően megismertették a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben elhelyezett fogvatartottak részére megkezdett Mesekör foglalkozások történetét, a csoport kezdetét, a kezdetektől a napjainkig.


 

Dr. Budai István bv. ezredes, intézetparancsnok előadásában bemutatta az általa vezetett bv. intézet szakmai törekvéseit, a fogvatartottak társadalmi visszailleszkedését, eredményes reintegrációját segítő programokat. Negrea Vídia, a Közösségi Szolgáltatások Alapítványának igazgatója a különböző resztoratív gyakorlatokról beszélt, melyek hazánkban majdhogynem egyedülálló módon, nem ismeretlenek a Balassagyarmati Fegyház és Börtön személyi és fogvatartotti állománya előtt. Ezt követően, Tóth László programvezető beszélt a B-Terv című programról, Oláh Attila tapasztalati munkatárs bevonásával, akiről tudni kell, hogy ő az első egykori fogvatartott, aki a börtönviseltek reintegrációját segítő programnak köszönhetően támogatást kap az eredményes beilleszkedéshez, az újrakezdéshez.


Az ebédszünetet követően a programon részt vevő több, mint harminc önkéntes, illetve a helyi lakosok megtekinthették a vanyarci székhelyű Veres Pál Polgári Egyesület élő zenét népszerűsítő koncertsorozatának első eseményét, melyen fellépett a Balassagyarmati Fegyház és Börtön Szent Dávid Kórusa és a Sziráki Roma Fiúk névre keresztelt formáció. Az adomány jellegű belépőkből befolyt összeget a szervező egyesület ara fordítja, hogy a jövőben rendszeresen hasonló, élő zenés koncerteket szervezhessenek a helyi kulturális élet felpezsdítése érdekében.

Az első nap záró programrészeként, Skype-kapcsolat segítségével "Synanon - B-Terv - Család" című előadásában maga Feldmár András beszélt az önkénteseknek a programról.

 
A mai napon Kómár Jánosné, Szirák polgármestere mutatta be a programnak otthont adó települést, majd Bíró András, alternatív Nobel-díjas szociológus tartott előadást "Együttélés, kultúra, romák és magyarok" címen. A rendezvény hátralévő részében az önkéntesek számára szekcióülések kerülnek megtartásra, majd Soltész Ágnes, a Menedék-program vezetője beszél az eredményeikről. Az ebédet követően a Feldmár Intézet munkatársai ismertetik, hogy a B-Terv során milyen elvárásokat fognak támasztani az önkéntesek felé, ezt követően kerül sor a hétvégi program zárására.





        
              

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése