2013. szeptember 12., csütörtök

Egy kiállítás képei - és az ember, aki mögöttük áll...




A tegnapi napon került sor egy kiállítás megnyitójára, minek köszönhetően ismét festmények és rajzok díszítik a Balassagyarmati Fegyház és Börtön Szent Mihály Kápolnájának, no nem a falát, hanem a kifejezetten erre a célra felállított tárolóit. A megnyitó rendezvényről István Károlyné kolléganőm tudósít:

Önarckép, portrék, tájképek: egy valamivel több, mint két éve felfedezett/megtalált tehetség bizonyítékai. Egy nyugdíjas asszony szárnypróbálgatásai, aki nem üldögél csendben a karosszékben várva az elmúlást, mint sorstársai közül sokan, hanem élő bizonyítékként szolgál arra: soha nincs késő a váltásra, az álmok megvalósítására!

 


Víg Ferencné, született Káposzta Mária – mint az alkotásain olvasható: Mari Káposzta – a nyugdíjas éveinek elején elkezdett „csak úgy” rajzolgatni. Érezte, hogy ez neki való, ezért elkezdte a rajzolás technikájának az elméletét is megtanulni a világháló segítségével. Így talált rá a jobb agyféltekés rajzolás módszerére, aminek a segítségével tökéletesíti tudását.


Várja az estéket, amikor a gondoskodó Nagymamából átalakul álmait megtaláló Művésszé, hogy sokszor hajnalig az ecsettel, ceruzával, szénnel, stb. varázsoljon szebbnél szebb képeket mindannyiunk gyönyörűségére.


Egyre több helyen jelennek meg alkotásai, az idén például a Nyári Tárlaton is részt vett.

És mi adja a különlegességét a kiállításnak? Mari Kolléganőnk volt, az Ipoly Cipőgyár Kft. alkalmazásában állt nyugdíjba vonulásáig, így emiatt is örömmel fogadta a felkérést, hogy mind a dolgozók, mind a fogvatartottak részére megmutassa alkotásait. A megnyitón saját történetét példaként állítva a fogvatartottak elé, biztatta őket az alkotó szellemiség megélésére.

A szeptember 30-ig látható kiállítás megnyitóján a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint az Ipoly Cipőgyár Kft. dolgozóin felül közel 30 fő fogvatartott vett részt.
                                                                                                                                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése