2013. szeptember 13., péntek

Géczi János előadása a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben





Tegnap délután Géczi János, az 1954-ben Monostorpályiban született író, képzőművész, a veszprémi Pannon Egyetem munkatársa, az MFTK Antropológiai és Etika tanszék vezetője látogatott el a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe, ahol rendhagyó módon egy vetítéssel egybekötött előadást tartott a Szent Mihály Kápolnában összegyűlt érdeklődő fogvatartottaknak.


Előadásának lényege annak megvilágítása volt, hogy Magyarországon miért stigmatizáljuk azonnal embertársainkat. Egyik saját élethelyzetének megosztásával magyarázta a kulturális különbségeket, és elmondta, hogy minket, európaiakat jellemzően a közös hiedelmek tartanak össze.



Fotóval szemléltette azt a jelenséget, amikor a különböző kulturális csoportok számára más-más jelentéssel bír egy-egy ábrázolás. Hangsúlyozta, hogy a világon leginkább a Kárpát-medencében találkoznak a legelkülöníthetőbb kultúrák, melynek következtében előbb fel kell ismernünk a kulturális sajátosságokat, hogy az egyes csoportokat meg tudjuk érteni.

Az előadó elmondta továbbá, hogy minket leginkább a hit tart össze, és a körülöttünk lévő dolgok, élőlények tartanak életben. Példázata alapján szimbiózisban él szervezetünk számos élőlénnyel (baktériumok, vírusok, gombák), ezekkel együtt éljük életünket. E példát kivetítette emberi kapcsolatainkra, mely alapján embertársaink felé is felelősséggel tartozunk.



Előadásának záró részeként szimbólumtörténettel, számos fotóval példázta azt, hogy egyazon tárgyon található motívumok a különböző népcsoportok számára mennyire mást jelentenek, majd az érdeklődő fogvatartottak kérdéseire is válaszolt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése