2013. szeptember 6., péntek

Elismerések, kinevezés a Büntetés-végrehajtási Szervezet Napja alkalmából



Balassagyarmat, 2013. szeptember 6., péntek

(Forrás: MTI, Inforadio.hu, HVG.hu)



 „Új büntetés-végrehajtási törvény készül, mert ma már sem a társadalmi igényeknek, sem az európai uniós normáknak nem felel meg az az 1979-es törvényerejű rendelet, amely alapján a szervezet dolgozik.” – mondta Dr. Pintér Sándor belügyminiszter a mai napon, a büntetés-végrehajtási szervezet napja alkalmából Balassagyarmaton megrendezett központi ünnepségen.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtönben elhelyezett fogvatartottak közreműködésével az alkalomhoz illően rendbe tett volt Vármegyeháza épületében lebonyolított rendezvényen a belügyminiszter elmondta, hogy a kormány elfogadta a parancsnoki állomány által kidolgozott koncepciót, a törvény szövegezésére pedig társadalmi vitát indítottak. Ezt követően Pintér Sándor hozzátette, hogy reményei szerint az Országgyűlés még ebben a ciklusban elfogadja az új bv. kódexet, amely nemcsak áttekinthető keretet a jogalkalmazáshoz, az állomány munkájához, de egyben új szakmai elveket is bevezet.

Ünnepi beszédében a belügyminiszter összetettnek és nehéznek nevezte a büntetés-végrehajtás feladatát, mert nemcsak őrzik, hanem nevelik, oktatják is az elítélteket, igyekeznek megváltoztatni a szemléletüket, és legnagyobb feladatuk, hogy visszavezessék őket a társadalomba. „Ez a fő célja a fogvatartottak foglalkoztatásának is.” – mondta Dr. Pintér Sándor, aki beszélt arról is, hogy az intézeteknek meg kellett birkózniuk a személyi állománynak és az elítélteknek is nehézséget jelentő túlzsúfoltsággal. Az országosan jelentkező problémán a Belügyminisztérium csak azzal tudott segíteni, hogy újabb körleteket nyitott meg, illetve újabbak építésére tett javaslatot, és megszerzi hozzá az anyagi hátteret, mondta a belügyminiszter, kiemelve, hogy a zsúfoltság nem járt együtt rendkívüli események növekedésével.

A Büntetés-végrehajtási Szervezet Napját 18. éve rendezik meg. A mai ünnepségen elismeréseket adtak át a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársaknak, büntetés-végrehajtási szakembereknek, és csapatzászlót vehetett át a Balassagyarmati Fegyház és Börtön személyi állománya, amivel az Intézet 168 éves múltra visszatekintő, kiemelkedő szakmai munkáját ismerték el.


Az elismerést dr. Budai István bv. ezredes bv. főtanácsos intézetparancsnok köszönte meg, aki kitért arra, hogy a Balassagyarmaton elhelyezett munkaképes, jogerős ítélettel rendelkező fogvatartottak körében csaknem teljes körű a foglalkoztatás. Az intézetben 500 fogvatartott van elhelyezve (jogerősen elítéltek és előzetesen letartóztatottak egyaránt), míg a személyi állomány 150 fős. Az intézet számos reintegrációs programot indított annak érdekében, hogy javítsa a szabadulók munkaerő-piaci helyzetét.

Az ünnepségen Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi főosztályának vezetője bejelentette, hogy Csóti András büntetés-végrehajtási vezérőrnagyot, megbízott országos parancsnokot szeptember 8-i hatállyal országos parancsnokká nevezte ki a belügyminiszter.


Csóti András 2011. december 2-tól volt a BVOP megbízott országos parancsnoka, miután a szervezet addigi parancsnoka, Kökényesi Antal nyugdíjba vonult. 

A Belügyminisztérium által az MTI rendelkezésére bocsátott szakmai életrajz szerint Csóti András vezérőrnagy felsőfokú állami és szakmai végzettséggel rendelkezik. 1977. szeptember 1-jével került a büntetés-végrehajtási szervezet hivatásos állományába - alhadnagyi rendfokozattal - az Állampusztai Szigorított Börtön nevelői beosztásába.

Az intézet nevelési csoportvezetőjévé 1981 augusztusában nevezték ki, 1984. október 1-jei hatállyal az intézetparancsnok nevelési és biztonsági helyettese lett. 1987. december 1-jével kinevezték a Nyíregyházi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokává, 1990 áprilisától a Nagyfai Börtön és Fogház parancsnoka volt.

A Szegedi Fegyház és Börtön parancsnoki teendői mellett az Alföldi Bútorgyár igazgatói feladatait is ellátta 1990. november 1-jétől. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese volt 1995. december 15-től.

Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka lett 2006. január 1-jével, majd 2007. augusztus 1-jétől a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási Központjának igazgatója volt. Megbízott országos parancsnoki kinevezéséig 2008. április 15-től az országos parancsnok stratégiai és koordinációs helyetteseként dolgozott.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése