2013. szeptember 27., péntek

Visszatérve Balogh Béla előadására...

Ahogy az érdeklődők korábbi beharangozómban, illetve azóta a Balassagyarmati Fegyház és Börtön honlapján arról olvashattak, 2013. szeptember 19-én 14.30 órakor Balogh Béla író, hídépítő mérnök tartott előadást a büntetés-végrehajtási intézetben, „Még egy elrontottnak tűnő élet is helyrehozható” címmel. 

 
A vetítéssel egybekötött előadás kezdetén elmondta, hogy az emberek minden korban képesek voltak rombolni saját és embertársaik életét, továbbá saját környezetüket. Következmények nélkül ezt azonban nem lehet, mert a föld próbálja saját egyensúlyát visszaállítani, ez pedig gyakran súlyos katasztrófákban nyilvánul meg. Amit tanulunk az iskolában, az szerinte nem teljesen a valóságot tartalmazza, hiszen ami nem illeszkedik egy-egy alapvetésbe, azt nem ismertetik velünk, nem hangsúlyozzák, pedig alapjaiban rengetik meg az egyes álláspontokat. Megdöbbentő példáin keresztül érzékeltette, hogy sok mindenben messze fejlett technikákat alkalmazhattak őseink, számos területen fejlettebb életkörülményeket teremthettek meg, mint amit a tankönyvekben találunk leírva.
 
Nézetei szerint életünk minden változása szoros összefüggésben van azzal, ahogyan gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Így például a durva beszéd, az átkozódás és panaszkodás megrövidítik életünket. Ezzel kapcsolatban érdekes statisztika hangzott el, mely szerint a magyarországi magyarok 8 évvel alacsonyabb átlagéletkorral rendelkeznek, mint az átlag európai, és a magyarországi roma közösség pedig ehhez képest is 10-12 évvel alacsonyabb átlagéletkorral rendelkezik.
 
Kísérletek bizonyítják, hogy az emberi gondolatok energiája lényegesen magasabb, mint az napjainkban elterjedt. A kozmikus sugárzáshoz hasonlítható, ami gyors rezgések segítségével képes áthatolni a mesterséges akadályokon, így a kísérletben szereplő ólomszobán, majd eljut a több száz kilométerre lévő célszemélyhez.
 
A mérnöki szemmel is gondolkodó előadó elmondta, hogy magasabb rezgésszintű világok léteznek, melyek között leginkább álmunkban vagyunk képesek „utazni”.
 
Rámutatott arra az összefüggésre, hogy az élet legnagyobb akadálya az, ha nem tudunk megbocsájtani, mert ebben az esetben konfliktus alakul ki bennünk, ami előbb-utóbb kívül is megmutatkozik, ez pedig betegséget okoz.
 
Hogy miért kell megbocsájtani?
 
Jézus tanításának példáján ok-okozati összefüggésben látja a választ:
„Azt cselekedjétek másokkal, amit szeretnétek, hogy mások cselekedjenek veletek, mert ez a törvény.”
 
Meg kell bocsájtani, mert a konfliktus általam is keletkezett, esetlegesen én akartam!
 
Valójában az ember egy magasabb rezgésű lény, aki a mennyből érkezett a földre.
 
Hangsúlyozta, hogy az ember energiaközpontjainak, csakráinak teljes működésével alkot kerek egészet, ehhez azonban szükség van a szeretetre is a fizikai szükségleteinken felül.
 
Ha durvaságot adunk embertársainknak, azt kapjuk vissza, ha kedvességet sugárzunk, akkor mi is azzal szembesülünk. Ez utóbbi esetben létezik egy kiegyensúlyozott érzelmi és idegállapot, ellenkező esetben pedig létezik egy feldúlt érzelmi állapot. Ennek oka lehet stressz, félelem, harag és hasonló negatív érzelmek. Ilyenkor felháborodunk, józan gondolkodásunk veszélybe kerül, az. ún. „asztrális korom felkeveredik.
 
Újabb kérdés elé állított minket: mi az oka, hogy az ember szeretetben és bőségben szeretne élni, de nem sikerül.
 
A válasz egyszerű. A tudat alatti gondolkodás sokszor erősebb, mert amit az ember sokszor lát, hall vagy ismétel, abból tudat alatt futó „program„ lesz. Ez gyakran a többek között szüleinktől hallott megállapításokat, jelzőket tükrözi, és évek múltán válhatnak a fent említett programmá. Ilyen programozott tevékenység például a dohányzás.
 
Igyekszem úgy tenni, hogy másoknak is jó legyen”. Következtetésképpen a szeretetteljes gondolkodás, a tudatos gondolatok és tudatalatti programok jó életet és sikeres ötleteket biztosítanak számunkra.
 
Végkövetkeztetésként elmondta a fogvatartottakra vonatkoztatva, hogy a pozitív értékek közvetítésével a szeretet impulzusaival jót hozhat az élet, van lehetőség szépen élni. Mindannyian végigjárjuk a gyakran nehéz utat, de a megfontolás következtében egyszer könnyebb lesz, reményt adva a fogvatartottak számára is a szabadulás utáni életéhez.
 


A TÁMOP 3.2.4. A-11/1-2012-0075 azonosító számú pályázat keretében megtartott író-olvasó találkozón 10 fő vendég és dolgozó, valamint közel 30 fő fogvatartott vett részt. Intézeti előadását követően az előadó városunk nagyközönsége előtt is megosztotta gondolatait. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése