2013. szeptember 26., csütörtök

Fegyencmesék a börtönből

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20130926_Fegyencmesek_a_bortonbol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_9_26







A HVG.hu hasábjain megjelent Hatala Noémi írása, a Balassagyarmati Fegyház és Börtön, valamint a Feldmár Intézet által működtetett Mesekör újabb bemutatásaként. A "Fegyencmesék a börtönből" című írás ugyan már korábban elkészült, és végre elérkezett az idő, amikor a közzétételére is sor kerülhetett...  

Mint ismeretes, a Feldmár Intézet még 2011-ben indította el Mesekört Balassagyarmaton, ahol az elítéltek együtt írnak és rendeznek színdarabokat, melyeket évente kétszer előadnak családtagjaiknak vagy épp egy lényegesen nagyobb közönség előtt. A Mesekör létrejöttével mindenki jól járt, a fegyelmi cselekmények csökkentek, és a résztvevők családi kapcsolatai is javultak, ráadásul reintegrációs esélyeik is minden korábbinál nagyobb támogatást kapott.
A Mesekör ötlete három évvel ezelőtt, A barna tehén fia című könyv írása közben merült fel Büky Dorottyában és Feldmár Andrásban. A könyv alapgondolata a mesék, illetve az álmok szimbólumvilágának rokonsága volt, amely a beszélgetőpartnereket közös nevezőre segítheti. 2010 ősze óta a Feldmár Intézet folyamatosan indít meseköröket, ennek a programnak a híre jutott el 2011 elején a Balassagyarmati Fegyház és Börtön parancsnokához, dr. Budai István bv. ezredeshez, aki felkérte a Feldmár  Intézetet, hogy dolgozzák ki a mesekör börtönre adaptált verzióját is. 

(A balassagyarmati börtönben uralkodó szemléletről és az elítéltek mindennapjairól készült interjúnkat itt olvashatják.)

A Feldmár Intézet a Mesekör programmal 2012. október 23-a alkalmából a Büntetés-végrehajtásért emlékérem bronz fokozatát kapta meg, majd 2013. júniusában elnyerte az ERSTE Foundation Award for Social Integration nemzetközi díját.

A Feldmár Intézet 2013. őszén indítja el a szabadultak visszailleszkedését segítő B-Terv programot. A Mesekörre épülő kezdeményezés a  büntetés-végrehajtási rendszerből frissen szabadult, családjukhoz visszatérni nem tudók számára olyan lakóközösséget hoz létre, amelyben előítéletektől mentes, asszertív kommunikáció gyakorolható.

Az alábbi linkre klikkelve a cikkhez tartozó videó is elérhető:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése