2013. szeptember 14., szombat

Pisont István látogatása




A heti szabadidős programok közül mindenképpen említésre méltó az a csütörtök délutáni közönségtalálkozó, melynek keretében a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe látogatott Pisont István volt válogatott labdarúgó, a Budapest Honvéd FC egykori klasszisa, aki a fővárosi alakulattal három bajnoki címet is nyert. Talán sokan emlékeznek még rá, hogy a kispesti szurkolók egyik kedvenc rigmusa volt a "Pisont István, a legnagyobb király!" felkiáltás. A nagyszerű középpályás külföldön is több országban játszott (Belgium, Németország), de talán legnagyobb sikereit Izraelben érte el, ahol szinté három bajnoki címet szerzett, a Beitar Jerusalem FC és a MK Hapóél Tel-Aviv csapataival. Sikerekkel teli sportpályafutásán túl 2011 májusában a Boldog Ceferino Lovagrend megalapításában vett részt.


A Szent Mihály Kápolna falai között tartott előadásában Pisont István őszintén beszélt gyermekkorának nehéz időszakáról, szegényes életkörülményeikről. Mint mondta, a hatgyermekes családban gyakran csak zsíros kenyérre jutott, de a labdarúgás szeretete már akkor is meg volt benne. Édesapja is labdarúgó volt, ami csak fokozta a sportág iránti elkötelezettségét. Visszaemlékezve gyermekkorára elmondta, hogy gyakran lovas kocsival mentek a meccsekre, de az édesanyja nem támogatta a sportolói álmait. A futball szeretetét azonban nem tudta kiölni belőle, annak ellenére sem, hogy mindig azt mondogatta neki, hogy az édesapja sorsára fog jutni.


A sportolói pályafutása az évek múltával egyre inkább felfelé ívelt, így életkörülményeiben is jelentős változás állt be. Egyre magasabb osztályokban játszott, majd mind fentebb írtam, külföldön is szerencsét próbált. A 31 szeres válogatott játékos pályafutása végül 2012.06.30-án - 34 év aktív labdarúgás után - ért véget. Visszaemlékezve játékos múltjára úgy értékelte, hogy legjobban a Beitar Jerusalem FC csapatában szeretett játszani, ezért élete legrosszabb döntésének tekinti, amikor innen Németországba, az Eintracht Frankfurt gárdájához igazolt. Ahogy egy korábbi interjúban mondta, Magyarországon annak idején talán nem is látták őt igazán jól játszani, hiszen pályafutása csúcsán, 25 és 33 éves kora között külföldön szerepelt. A mai napig, ha visszatér Izraelbe, megismerik, odamennek hozzá, szorongatják a kezét. Előfordult, hogy egy körforgalomban leálltak az autók, amikor meglátták őt, és mindenki integetett, mindenki látni akarta.

Családi körülményeiről elmondta, hogy két gyermeke született, akik most 8 és 13 évesek, és szerencsére rendezett családi körülményeket tud biztosítani a családjának. Cigány, angol és héber nyelveken beszél. Tervei között szerepel a Cigány Akadémia megalapítása, amiről már Orbán Viktorral is beszélt. Elmondása szerint, „ha a Miniszterelnök Úr azt mondja, hogy csináljam meg, akkor feladom az egész életemet erre.


Pisont István a rendelkezésére álló idő alatt, életútjának ismertetésével, szerénységével példaként szolgált a fogvatartottak számára, bemutatva, hogy a nehéz gyermekkor ellenére is van lehetőség a jobb életre, tehát érdemes tanulni, és komolyan venni az életet. Hangsúlyozta továbbá a szakemberképzés és a munka fontosságát, hogy a család számára biztosítani lehessen az alapvető feltételeket.

A rendezvényen részt vevő 25 fő fogvatartott nagy érdeklődést mutatott az előadó személye és az általa elmondottak iránt, melynek következtében a bemutatkozó előadást követően rövid, kötetlen beszélgetés során kérdezhettek a jelenlévők.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése