2013. március 18., hétfő

RTM Biznisz

Ma este elérkezett a pillanat, amikor a március 12-én a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben felvett jelenetekkel tarkított videoklip bemutatásra került. Két nap múlva jelenik meg hivatalosan a Real Trill Music kiadó gondozásában Mr. Busta "Mindenre kész vagyok" című lemeze, melyről ez már az ötödik video, ha jól számolom. Számomra talán a legfontosabb, mert ennek az elkészítéséhez egy kis segítséget tudtunk nyújtani. A börtön-jelenetek ugyanis a lehető leghitelesebb környezetben, hazánk egyik legpatinásabb büntetés-végrehajtási intézetében kerültek felvételre. A fanyalgók, kétkedők számára üzenem, hogy egy valódi börtönben valódi fogvatartottak közreműködtek abban, hogy ez a hazai viszonylatban egyedülálló produkció létrejöhetett. Az elítéltek nyilatkozatuk alapján és önként szerepeltek, de azt leszögezem, hogy nem "börtön-celebek" ők, hanem olyan fogvatartottak, akik egy efféle "gengszter-rap" slágerben kellően hitelesen alakítják a fogvatartotti populáció egy jellegzetes karakterét. A nóta üzenete talán nem mindenki számára egyértelmű, ezért idézem Escobar egy mondatát, amit néhány nappal ezelőtt, még a promo-video kapcsán adott közre: "Ne játssz az életeddel, mert így végzed!"

Mr. Busta feat. Escobar "RTM Biznisz"

                
Gyártó: Zero Pixel
Világosító: Tamus Márton
Operatőr: Vámosi-Nagy Gergely, Karácsonyi Bence
Rendező: Vámosi-Nagy Gergely, Karácsonyi Bence
Vágó: Karácsonyi Bence
Kellékes: Márkus Dávid
Zene: NaZ BeatZ

3 megjegyzés:

  1. Tisztelt Mihály, Alezredes Úr,
    kérem engedje meg, hogy egy megjegyzést fűzzek a fenti posthoz.

    Kétségtelen, hogy nagyon menő: van már nekünk is igazi gengszter rap-klippünk, igazi rácsokkal, igazi rabokkal. Nagyon látványos, és nagyon életszagú az elejétől a végéig.

    A klipben szereplő emberek azonban igazi bűncselekményt követtek el, ezért annak idején őket az igazságszolgáltatás a törvény értelmében szabadságvesztésre ítélte: BÜNTETÉST kaptak. Ennek céljait felesleges taglalnom.

    Úgy vélem azonban, hogy egy a médiában népszerűsített, világhálón elérhető klipben való szereplés viszont épp az igazságszolgáltatás által kiszabott szankció ellen szegül, hiszen „celeb” szintre emeli az embert BV falakon belül és kívül egyaránt. Ez pedig egyértelműen ELISMERÉST /JUTALMAZÁST jelent.

    Az elítéltek tehát közvetlen módon profitálnak a szereplésből, hiszen jutalmazódnak abban az értelemben, hogy a szereplésnek köszönhetően figyelmet kapnak. Hiszen nemcsak anyagi profit létezik!

    Nem az embereket ítélem el, hanem a tettüket. Úgy vélem, minden biztonságot remélő polgár nevében jelenthetem ki, hogy a bűncselekményeket semmilyen módon, még közvetett úton sem üdvös jutalmazni!

    Mondom ezt úgy, hogy semmi közöm a klipben szereplő személyekhez. Elkötelezett híve vagyok a MEGFELELŐ BÜNTETÉS- JUTALMAZÁS általi nevelésnek, és fontosnak tartom az elítéltek reintegrációját a társadalomba. Az igazságérzetemet azonban nem hagyja nyugodni ez az eset.

    Mert felteszem a kérdést, Ön szerint mit fog érezni az ezen elkövetők áldozatainak bármelyike, ha egyik nap megnézi ezt a „menő” klippet? Hogy az igazságszolgáltatás így végzi a dolgát: piedesztára emeli a bűnözőket?
    Hol itt az igazság szolgáltatása?

    tisztelettel,
    KE

    VálaszTörlés
  2. Tisztelt KE!

    Nagyon sok (volt) elítélt szerepelt (már korábban is) a médiában ilyen-olyan alapon.
    Levele alapján a társadalom kettős mércével mérjen? Aki pl. a blogban sokat emlegetett Mesekör keretein belül lép a nyilvánosság elé az oké, aki egy videoklipben másodperceket szerepelve az átlag fogvatartott mindennapjainak egy-egy átlagos pillanatához adja az arcát, az meg nem oké? Vagy esetleg sötét cellában, kenyéren és vízen tartsuk a bűnelkövetőket? Esetleg a majdani visszailleszkedés reményében "átlagos" vagy annál jobb körülményeket teremtsünk számukra? A kérdésekre nincs jó válasz, azt hiszem.
    Minden bűncselekménynek van áldozata/sértettje/elszenvedője, aki vagy annak családja általában már a börtön előtti időszakban is sokszor kénytelen szembesülni az elkövetővel (akár akaratán, kedvén kívül is). A büntetés letöltése után pedig nem hiszem, hogy bármelyik szerv képes lenne megakadályozni, hogy az utcán, a buszon, az interneten ismét ne "jöjjön szembe", akárcsak véletlenül is, az illető.
    Úgy tudom, egyre nagyobb hangsúly kerül az országban a helyreállító igazságszolgáltatás megismerésére, alkalmazására.
    Számomra a klip mondandója pont az elrettentés és nem a börtönlét piedesztára emelése. Hiába, nem egyformán nézzük és értelmezzük a világot:-)
    Ettől függetlenül ezen zenei stílust nem preferálom, nem vagyok fanatikus rajongó.
    A büntetés-végrehajtás pedig nem szolgáltat igazságot, csupán végrehajt, mint ahogy a nevében is benne van.

    VálaszTörlés
  3. Az előző hozzászólást szintén egy olvasótól kaptam, de közzétettem, mint egy más jellegű véleményt. A saját reagálásom is érkezni fog hamarosan!

    VálaszTörlés