2012. május 6., vasárnap

Rossz vér...


Azt hiszem, hogy egy rövid bevezető után talán érthető lesz, hogy miért is készült el a mostani bejegyzés... 

A dolgos hétköznapokban úgy a börtönök világát csak hallomásból és a képzeletükre hagyatkozva ismerő átlagemberek, mint sajnálatos módon esetenként a kollégák részéről is lehet hallani olyan, a fogvatartottakkal kapcsolatosan elhangzó megjegyzéseket, hogy "ezeknek a vérükben van a bűnözés". Azok az elképzelések, hiedelmek, mely szerint az ember külső formája, megjelenése meghatározza a gondolkodását, intellektuális és erkölcsi tulajdonságait, nem új keletűek. Gondoljunk csak a kriminológia Cesare Lombroso olasz orvos, pszichiáter, kriminológus nevével összeforrott kriminálantropológiai irányzatára. 

A torinói fegyházorvosként is tevékenykedő Lombroso empirikus úton, statisztikai módszerekkel tanulmányozta a testi rendellenesség és a bűnös emberi magatartás összefüggéseit, és arra a következtetésre jutott, hogy a bűnös magatartást biológiai tényezők, az emberrel együtt született sajátosságok determinálják, melyek az átöröklés alapján létrejött testi és pszichikai alkattal kapcsolatosak. Abban az esetben, ha elfogadjuk az álláspontját, illetve az 1876-ban kiadott, "A bűnöző ember" című munkájában rögzített gondolatait, akkor akár igaznak is tekinthető azon állítás, miszerint vannak olyan emberek, akiknek a vérében van a bűnözés, a bűnelkövetésre irányuló hajlam. És akkor ezekre a személyekre akár azt is mondhatnánk, hogy rossz a vérük... És máris érthető, hogy miért is jutott eszembe a belinkelt video kapcsán, hogy alkalmas lehet arra, hogy egy börtönblogban megjelenjen.

A zeneszámmal kapcsolatosan annyit, hogy a "Rossz vér" Deák Bill Gyula méltán népszerű bluesénekes első, 1984-ben megjelent nagylemezének címadó dala. De aktualitásából, nagyszerűségéből mit sem veszített a dal, aminek egy jó példája, hogy a "Csillag születik" című tehetségkutató verseny tegnapi adásában Juhász Marci is előadta a nótát, aminek a felvétele ebben a bejegyzésben tekinthető meg. Szerintem egy jól sikerült feldolgozással találkoztunk, de ez magánvélemény...      

 Deák Bill Gyula "Rossz Vér"


Anyám nem kapott virágot, 
Apám keze odavágott,
 Aztán elhagyta a családot.
 Rossz vér, rossz vér. 
 
Felfedezte a világot, 
Pénzt nem küldött, nem is látott, 
Vére vitte, nehéz átok. 
Rossz vér, rossz vér. 
 
Anyám tudta, így is jól járt, 
Békésen viselte sorsát, 
Miattam félt, értem szolgált. 
Rossz vér, rossz vér. 
Rossz vér, rossz vér. 
 
Éppen csak, hogy tíz elmúltam, 
Cigaretta füstjét fújtam, 
Már a szoknyák alá nyúltam. 
Rossz vér, rossz vér. 
 
Ahogy lehet, fel is nőttem, 
Sokat vertek, sosem bőgtem, 
Senki sem várt semmit tőlem.
 Rossz vér, rossz vér. 
 
Nem kérek és nem ígérek, 
Nehezen, de csak megélek, 
Elszórom az örökséget. 
Rossz vér, rossz vér. 
 
Rossz vér, rossz vér. 
Rossz vér, rossz vér. 
Rossz vér, rossz vér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése