2012. május 9., szerda

TÁMOP 562-10/1-2010-0001 kiemelt projekt, disszeminációs rendezvény 2.


Az ebédszünetet követően a BVOP központi koordinátora, Balogh Attila bv. alezredes Úr számolt be a projekt megvalósításáról, „Eddigi eredmények a számok tükrében” című előadásában. Önmagában már az is eredménynek tekinthető, hogy egyáltalán elvégeztük a tervezett programot, illetve azt is annak kell venni, hogy 35 új kolléga került be a totális intézmények világába, akik abszolút külsős, civil személyek voltak. A konkrét eredményekről pedig valóban meséljenek a számok:

Programba bevont fogvatartott
  • tervezett 900 fő
  • tényleges 2400 fő
Tréninget végzett fogvatartott
  • tervezett 400 fő
  • tényleges 678 fő
Szakképzést kezdett fogvatartott
  • tervezett 200
  • tényleges 371
Szakképzést befejezett fogvatartott
  • tervezett 150
  • tényleges 186
Botka Bianka, a KIMISZ alprojekt koordinátora „Három szervezet metszéspontjában – összegzés az utógondozó koordinátori tevékenységről” című előadásában szociálpolitikai keretek alapján közelítette meg a pályázatot. A társadalmi életesélyek egyenlőtlenségei, a társadalmi kirekesztődés folyamata és a dinamikus életciklus keret vonatkozásairól beszélt, majd bemutatta azt a fajta szociális munkát, amit az utógondozó koordinátorok végeznek. Ez leegyszerűsítve nem más, mint egy problémamegoldó folyamat, egyfajta változásra irányuló közvetítői, beavatkozó tevékenység. A szükséges szakmai kompetenciák közül kiemelte az Etikai Kódexet, az elméleti és gyakorlati módszertani ismereteket és a szakmai személyiséget. A szakmai megvalósítók egyébként egy előzetes felkészítést kaptak, ezt követően kezdték meg a munkájukat. A megvalósításban egyébként az utógondozó koordinátorok mellett önkéntesek (elsősorban szociális és jogi irányon tanuló egyetemisták), illetve sorstárssegítők (fél éve szabadult volt fogvatartottak, illetve folyamatban lévő üggyel nem rendelkező jelenlegi fogvatartottak) is közreműködnek. Az utógondozó koordinátorok tevékenységi körei közül kiemelhető az iratpótlás, a lakhatási nehézségek terén nyújtott segítség, a szociális és TB ellátásokhoz való hozzáférést segítő tájékoztatás, életvezetési és kommunikációs fejlesztés, szabadidő hasznos eltöltésének támogatása és a jóvátételi lehetőségek és programok bemutatása. A módszerek közé tartozik az egyéni esetkezelés, a szociális ügyintézés, a CSDCS módszere, az intézményi háló működtetése és a csoportos foglalkozás.

Kondor Elek, a Munkaügyi Központ szakmai koordinátora egyebek mellett elmondta, hogy a projektbe bevont fogvatartottak közül szabadulás után 51,47% volt az, aki valamely munkaügyi kirendeltségnél regisztráltatta magát. A Balassagyarmati Fegyház és Börtön esetében ez az arány 66%.
  
    


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése