2012. május 5., szombat

Kampik a rinyóban - avagy börtönszleng csúcsra futtatva...


Kampik a rinyóban...

"Egy újabb börtönszleng ismertetésével bővítem írásaim sorát. Már többször említettem, hogy a rabok egymást különböző jelzőkkel, titulusokkal látják el. Ilyen például a földim, druszám, tesó, öcsém, bátyja. Ez utalhat a kapcsolat milyenségére, rokoni kapcsolatokra, hierarchiában betöltött szerepre. Egyik ezek közül a kampi. Hogy őszinte legyek, először nem tudtam felmérni a kampiság spektrumait, és talán még most is bárgyún tekintek a fogalom rejtett dimenzióiba. Értelmezésem szerint, a „Barátom vagy!” kifejezés itt bent egyenlő a „lehúzlak!”-kal. Ezért új fogalomnak kellett átvenni a tátongó űrt, és ez lett a kampi, ami olyan embereket takar, akik egymást segítve, támogatva élik mindennapjaikat. Egyfajta benti barátság ez. A kampik általában rinyóban is vannak, ami azt jelenti, hogy ami az enyém, az a tied is. Kijelölnek egy közös szekrényt, fiókot, ahová mindenki beteszi minden áruját, és a rinyóban lévő kampik szabadon felhasználhatnak onnan bármit. Amolyan börtön kommunizmus ez, ami kiküszöböli az újraelosztási rendszer egyenetlenségeit.


Azonban ahogyan a Marx és Engels által megálmodott ideológia sem számolt az emberi gyarlósággal és a megvalósulás kiábrándító buktatóival, a rinyóság intézménye sem a makulátlan boldogság forrása. Viszont míg az előbbi mára már az országok többségében elbukott, az utóbbi szűnni nem akaró intenzitással generálja konfliktusait napjainkban is. Mivel a börtön az kvázi szinonima az emberi gyarlóságra és a buktatókra, így elképzelhető, mennyire könnyű megbontani ezt a bizonyos finom egyensúlyt. Egy zárka amúgy is egy érzékeny ökoszisztéma, donorokkal és dobáltakkal, vagy inkább élősködőkkel. Talán ez is egy oka a rendszeres fluktuációnak. A donorok általában az első bűntényesek, a dolgozók, akiket kintről segítenek. Ezek vannak kevesebben általában, így nem túl jók az arányok. A rinyó is általában addig tart, ameddig valakinek eszébe nem jut utána számolni, ki mennyit is tesz és vesz ki belőle. Így fogyhat el néhány óra alatt 5 csomag kávé és több henger dohány. Ezért inkább a rinyó helyett a „Bermuda-háromszög” talán találóbb lenne, hisz senki sem tudja, hogyan és hová tűnnek el a dolgok. Így általában a kollektíva kinevez egy főkolompost akinek jobb esetben távoznia kell a zárkából, rosszabb esetben ezt néhány véraláfutással és zúzódással teszi. Ezzel egy időre helyre áll az egyensúly illúziója. Balekból pedig mindig akad újabb, folyamatosan biztosítva ezzel az utánpótlást és halhatatlanná, örökké téve a rinyóság és a kampiság intézményét."




Megint tanultunk, fogvatartotti szemmel került bemutatásra a börtönlét egy fontos része, a kampiság és a rinyóság fogalma... 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése