2012. szeptember 30., vasárnap

Elfogták a jogellenesen távollévő elítéltet

Forrás:  http://index.hu/belfold/2012/09/30/a_vajdasagban_fogtak_el_a_szokott_gyilkost/





A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határ menti partnerével, a Szabadkai Rendőrségi Igazgatósággal informális nemzetközi együttműködés keretében vasárnap 14:50-kor Bácska-Topolyán elfogta a 47 éves, gyilkosság miatt elítélt Bakony Róbertet, aki néhány órás engedélyezett eltávozása után nem tért vissza a szegedi büntetés-végrehajtási intézetbe, írja a police.hu.

A közlemény szerint a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a jelzést követően fogolyszökés miatt bocsátott ki országos elfogatóparancsot a férfi ellen, majd azonnal felvette a kapcsolatot a szomszédos országok rendőri szerveivel, így a Szabadkai Rendőrségi Igazgatósággal is. A főkapitányság és a szerbiai partner közötti határ menti együttműködés több évtizedes múltra tekint vissza, így a szerbiai rendőrök a megkeresést követően ellenőrizték a férfi élettársának lakását, ahol elfogták a körözött férfit.

Az országos elfogatóparancsot még tegnap bocsátotta ki a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bakony Róbert 47 éves elítélt ellen, akinek 2012. szeptember 29-én néhány órás eltávozását engedélyezte a Szegedi Fegyház és Börtön, azonban nevezett oda a megadott határidőig nem tért vissza.

A rendőrség az elítélt mielőbbi elfogása érdekében a szükséges intézkedéseket megtette, valamint értesítette a határátkelőhelyeket és a szomszédos országok rendőri szerveit is.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság fogolyszökés vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az ügyben Bakony Róbert ellen, aki emberölés bűntette miatt töltötte jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetését a Szegedi Fegyház és Börtönben.

A férfit 2009 márciusában ítélte jogerősen tíz év börtönbüntetésre a Győri Ítélőtábla. A gyilkosság előzménye az volt, hogy a későbbi áldozat feljelentette Bakony Róbertet egy rakodógép ellopása miatt. Bakonynak ekkor még nem járt le a próbaideje, és félt attól, hogy le kell tölteni az ügyek halmozódása miatt a rá korábban kirótt felfüggesztett szabadságvesztést. Az áldozat felismerte a férfi szorongatott helyzetéből kínálkozó lehetőséget, visszavonta a feljelentését, és hivatalosan azt nyilatkozta, hogy az ominózus gépet a vállalkozó megvette tőle. Ugyanakkor elkezdte zaklatni, többször pénzt kért tőle, és azzal fenyegette, hogy nyilatkozatát bármikor visszavonhatja.

Ahogy az Index tudósításából kiderül, a BVOP sajtóirodájának vezetője, Szalai Tímea közölte, hogy az elítélt jutalomból kapott eltávozást, és a nagyfai objektumot csoportos kimaradásra hagyhatta el. Amikor határidőre nem tért vissza, az intézet parancsnoka fogolyszökés vétsége miatt azonnal feljelentést tett. A BVOP közleménye szerint a férfi több mint öt éve van az intézetben, börtön fokozatban tölti büntetését, kettes, azaz a második legenyhébb biztonsági besorolással. Folyamatosan dolgozott, csaknem húsz alkalommal kapott már jutalmat. Korábban háromszor volt jutalomból kimaradáson, és eddig mindig visszatért a börtönbe.

A Jobbik az eset után közleményt adott ki. Vizsgálatot követelnek a belügyminisztertől és a büntetés-végrehajtás országos vezetőitől a szökés körülményeiről, valamint közlik, hogy már a jövő héten jogszabály-módosítási javaslatot nyújtanak be az országgyűlésnek. Azt akarják törvénybe foglalni, hogy jogerősen szabadságvesztésre ítéltek - főként életellenes bűncselekmények elkövetői - "büntetésük időtartama alatt egy másodpercet se tölthessenek a börtön falain kívül".


 A fentiekből azért kiderül, hogy nevezett egy alapvetően normakövető elítéltnek mutatkozott, aki ezt is figyelembe véve részesülhetett az ideiglenes távollétben, ami egy fogvatartott számára a legnagyobb jutalomnak számít. Amint a tudósításból olvasható, korábban már több alkalommal részesült ilyen jutalomban, és eddig nem élt vissza a bizalommal. Természetes, hogy az embereknek ilyenkor véleményük van, amit ki-ki a saját vérmérsékletének megfelelően fűz hozzá a dologhoz, illetve az is elfogadható, hogy a politikusok és egyes pártok ilyenkor szintén a hangjukat hallatják az ügyben. Ezzel együtt az is tény, hogy a jutalom ebben az esetben jogszerű volt, a szakszerűséget pedig majd vizsgálják az illetékesek. Azt azért mindenkinek figyelmébe ajánlom, amúgy egyfajta gondolatébresztő dolog gyanánt, hogy próbálja meg belegondolni magát a bv. személyzet helyzetébe, és érezze át, hogy a jogszabály adta lehetőségekkel élve, időnként motiválni szükséges az elítélteket, mert pusztán az izoláció és a megtorló intézkedések nem feltétlenül vezetnek eredményre.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése