2014. október 23., csütörtök

Egy amerikai büntetés-végrehajtási szakember látogatása egy norvég börtönben...



(Forrás: http://www.businessinsider.com/an-american-warden-visited-a-norwegian-prison--and-he-couldnt-believe-what-he-saw-2014-10)




James Conway, a New Yorkban található Attica Büntetés-végrehajtási Intézet nyugdíjas főfelügyelője több, mint három évtizeden keresztül teljesített szolgálatot a börtön falai között, de nem azzal töltötte az idejét, hogy szánakozzon a fogvatartottak sorsa miatt. 

A saját cselekedeteik következtében kerültek ide” – mondta az elítéltekre utalva. – „Kit érdekel, hogyan érzik magukat?

Conway számára elég sokkoló hatású tapasztalatokat szerzett, amikor meglátogatta az egyik legújabb norvég büntetés-végrehajtási intézetet, a Halden Börtönt.



Egy „The Norden” címen a televízióban bemutatásra kerülő dokumentumfilm forgatásának egyik jelenetében Jan Stromnes, a norvég börtön parancsnok-helyettese körbevezette Conway-t a bv. intézet helyiségeiben, aki alig hitt a szemének…

Nagyon nehezen hiszem el, hogy egy börtönben vagyok…” – mondta Conway, ahogy erről a Finansakrobat című blog is beszámolt.



A bv. intézetben megtett séta során Conway a parancsnok-helyetteshez fordult: „Jan, úgy tűnik számomra, hogy Önök egy erdei, hegyi környezetet választottak a börtön felépítésének helyéül. Tud bármi elfogadható magyarázatot adni arra, hogy miért döntöttek így? 

Az építész azt javasolta, hogy a börtön legyen annyira természetes, annyira természet közeli, amennyire csak lehet” – magyarázta Stromnes. – „Az elítéltek így normál körülmények között tölthetik a büntetésüket, ami a norvég börtönrendszer egyik alapelve.”

Conway erre nem tudott mit mondani.

Ezt követően a társaság felkereste a 84 fogvatartott elhelyezésére szolgáló C Egységet, ahol Conway megismerhette azt a nappali helyiséget, ami egyebek mellett televízióval, céltáblával, és … főzéshez használható késekkel is fel van szerelve.

Az amerikai szakember szomorúnak és zavartnak tűnt…

Meg vagyok lepve, hogy egy magas biztonságú létesítményben fém evőeszközöket látok, ez egy nagyon jól felszerelt, nagyon funkcionális konyha…” – mondta Conway, utalva arra is, hogy a szekrények tele vannak porcelán étkészletekkel, edényekkel és élelmiszerekkel.



A Halden Börtönben a fogvatartottak különféle szerszámokhoz is hozzáférhetnek. „Itt nincs szükség arra, hogy ilyesmit a tortába süssenek…” – viccelődött Conway, kezében tartva egy hatalmas reszelőt.

 


A zárkaszekrényekben található fogasok jelenléte is meglepte Conway-t, aki elképzelte, amint egy fogvatartott egy jégvágó-típusú fegyvert készít egy akasztó fogantyújából, de aztán azt mondta, hogy „ha egy acél kés található a fiókban a sarkon túl, akkor ugyan miért lenne valakinek szüksége egy fogasból származó fémdarabra.”



Eltekintve a biztonságra potenciálisan veszélyt jelentő eszközöktől, a norvég létesítményben egyenesen olyan luxuscikkek is megtalálhatóak, mint például egy Xbox, de egy hangfelvevő stúdió is elérhető a fogvatartottak számára.



Tudom, hogy itt rengeteg oktatási és szakképzési lehetőség van a fogvatartottak szabadulás utáni munkavégzésre történő felkészítése érdekében, de azt kell, hogy mondjam, soha nem láttam még ehhez foghatót. Ez talán már egy kissé túlzás…” – mondta Conway, miközben azon tűnődött, vajon miféle karrierre készülhetnek egy stúdióban az elítéltek. Példának okáért, saját tapasztalataiból kiindulva, ő maga sokkal inkább a famegmunkálásra tanította a fogvatartottakat.

Stromnes elismerte, hogy a stúdió valóban számos kérdést felvethet, majd elmagyarázta, hogy a helyiség a zeneoktatási program részeként működik, és a szakemberek véleménye és reményei szerint hozzájárulhat az újabb bűncselekmény elkövetésének megelőzéséhez.  

Mint mondta, „egy napon mindenki elhagyja a börtönt, és nekünk az a feladatunk, hogy az azt követő életre fókuszáljunk.”

Ez a börtön egy utópia…” – mondta Conway. – „Nem hiszem, hogy ennél még inkább liberálisabbá lehetne tenni a börtönt – hacsak nem adjuk a kulcsokat a fogvatartottak kezébe…”

 

Norvégiában a 100.000 lakosra eső fogvatartottak száma 70 fő, az országban mindösszesen 3.571 elítélt van börtönben elhelyezve. Az USA területén ez az arány több, mint a norvég minta tízszerese: 100,000 lakosra 707 fogvatartott jut, illetve a rácsok mögött mindösszesen 2,228,424 elítélt található....








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése