2014. október 24., péntek

Ferenc pápa: A nagy halakat kéne elfogni

(Forrás:  http://index.hu/kulfold/2014/10/23/ferenc_papa_a_nagy_halakat_kene_elfogni/)




Nem csak a halálbüntetést kellene eltörölni Ferenc pápa szerint, hanem az életfogytiglani börtönbüntetést is. Az egyházfő csütörtökön a Nemzetközi Büntetőjogi Társaság tagjait fogadva beszélt erről Vatikánban.

Ferenc pápa szerint az életfogytiglani börtönbüntetés sem más, mint rejtett halálos ítélet. Azt mondta, az igazságszolgáltatás nem bosszúállás és jó lenne, ha a börtönt több helyen a büntetés másfajta letöltésével helyettesítenék.
 
Szerinte az utóbbi évtizedekben elterjedt az a meggyőződés, hogy a büntetőjog a legkülönbözőbb társadalmi problémákra adhat megoldást, ezek megoldására azonban egy "másfajta szociális, gazdasági, politika és társadalmi befogadás szükséges".
 
A pápa figyelmeztetett arra is, hogy a halálbüntetés esetében is fennáll a bírói tévedés lehetősége, vagy önkényuralmi rendszerek a politikai másként gondolkodók megbüntetésére, vallási és kulturális kisebbségek üldözésére használják azt.
 
Ferenc pápa a börtönkörülmények javítását is sürgette, és kínzásnak nevezte a maximális biztonságú börtönökben való büntetést is. Az egyházfő felszólított "minden keresztényt és jóakaratú embert", hogy küzdjön a halálbüntetés eltörléséért és a börtönkörülmények javításáért a szabadságuktól megfosztott személyek emberi méltóságának tiszteletben tartása jegyében.
 
Az igazságszolgáltatás különböző témáit érintve Ferenc pápa súlyos bűncselekménynek nevezte a korrupciót, hangsúlyozva, hogy nem csak a "kis halakat" kell büntetni, hanem elsősorban a "nagy halakat" kell elfogni. Az egyházfő kijelentette, a politikai vezetők bűnrészesek abban, hogy milliók élnek a szegénység csapdájában.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése