2012. február 24., péntek

Füves Könyv Átutazóknak 4.


A BARÁTSÁGRÓL

"Felejtsd el. Semmiképpen ne akarj itt barátokat szerezni.  A csalódás lenne a legkevesebb. Amit éreznél. Haverok és ismerősök persze kellenek, de nagyon fontos, hogy nekik is mit mondasz el. Legyen szó akár a kinti, akár a benti életedről. Amikor eljön az a fázis a raboskodásod alatt, hogy meg kell osztanod érzéseidet és gondolataidat, netán a véleményedet valakivel, akkor inkább írd le, mintsem kiadd magadat. Minden kimondott szónak fokozott súlya van. Bezártságban gyakran téma, akár unaloműzésképpen is, hogy ez és ez, ezt és ezt mondta. Ez az információ már lehet, hogy egyből elferdítve jut tovább. De mondjuk az ötödik ember már fix, hogy mást hall vissza, mint amit te valóban mondtál. Ebből gondod lehet.

Vannak olyan emberek, akiknek a „barátságát” meg lehet vásárolni. Felesleges. Bajod nem eshet, a felügyelet vigyáz rád, nincs szükséged ilyen „barátokra” sem.

Ellenben a civil barátaidra, akik annak ellenére, hogy börtönbe kerültél kitartanak melletted, leveleznek veled, nos rájuk mindig szánj időt! Annyira sosem lehetsz fáradt, hogy ne írj választ a levelükre vagy ne telefonálj."

 
Ennyi... A fogvatartott ezúttal is rendkívül jól megfogalmazta a tapasztalatait, véleményét. Magam is úgy gondolom, hogy a barátságok alaphelyzetben nem a börtönben köttetnek. Itt lehet szó haverságról, érdekek által vezérelt kapcsolatokról, de az igaz, őszinte barátok nem a fogvatartott társak közül kerülnek ki. Az csak a filmekben fordulhat elő, mint például abban a remekműben, melynek címe: "A remény rabjai".

Egy idézet következzen ebből a filmből:  
"... néha azért szomorú vagyok, hogy Andy elment; de tudom, hogy van madár, mely nem bírja a kalitkát, túl ékes a tolla, és amikor elrepül, örülsz, hiszen bűn volt bezárva tartani... mégis, minden szürke és unalmas marad utána. Azt hiszem...egyszerűen, hiányzik a barátom."
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése