2012. február 26., vasárnap

Mentorasszisztens-képzés, záróvizsga


Újabb mérföldkövéhez ért a TÁMOP 1.4.3-08/1 Innovatív, kísérleti foglalkoztatási programok keretében a Balassagyarmati Fegyház és Börtön által elnyert „Hátrányos és fokozottan hátrányos helyzetű személyek társadalmi visszailleszkedésének elősegítése komplex, több irányba ható képzési programmal a munkaerő-piaci helyzetük javítása érdekében” című pályázat.


2012. február 22-én sikeresen befejeződött a fogvatartottak számára szervezett, 260 órás közösségi mentorasszisztens képzés. A képzést néhány hónappal ezelőtt tizenheten kezdték el, és ugyanennyien vehették át szerda délután a tanfolyam elvégzéséről szóló tanúsítványt.

Külön említést érdemel, hogy országos viszonylatban is egyedülállónak számító módon, ez volt az első, szabadságvesztés büntetést töltő fogvatartottak számára szervezett mentorasszisztens képzés.

Az Intézet parancsnoka személyesen adta át a résztvevőknek a tanúsítványokat, ezzel is hangsúlyozva, hogy a mentorasszisztens képzés mennyire fontos láncszeme a pályázatnak. A fogvatartottak felkészítésében hangsúlyos volt a saját önismeretük, személyiségük fejlesztése, egyfajta elköteleződés kialakítása, és a másokkal való együttműködés általános gyakorlattá válása, a segítő-támogató hozzáállás kialakítása, a kommunikáció fejlesztése, valamint a munkaerő-piaci és a szociális ismeretek bővítése.

A pályázatnak köszönhetően képzett mentorasszisztensek az új tudás birtokában a jövőben bevonhatóak lesznek a sorstársaik szabadulásra való felkészítésében. Az érintettek esetében a büntetés-végrehajtási intézetben megkezdett reintegrációs tevékenységet, a társadalmi beilleszkedést a szabadulás utáni időben, a szintén a projekt keretében képzett civil közösségi mentorok és mediátorok támogatják majd, akik közül hárman meghívottként vettek részt a záró rendezvényen, így személyesen találkozhattak leendő mentoráltjaikkal. Hosszabb távon az lenne a cél, hogy mintegy „kézből kézbe” adva a szabadulás előtt álló személyeket, egyfajta reintegrációs hálót építsünk a minél gördülékenyebb visszailleszkedés érdekében, törekedve ezzel a bűnismétlés csökkentésére, a visszaesés minimalizálására. A közösségeken belül megvalósuló támogató rendszerek ebbéli törekvéseinkben fontos szerepet játszhatnak.

A képzéssel egy teljesen újfajta, innovatív kísérletet teszünk, a pályázatban érintett hátrányos helyzetű kistérségek (Ózd, Heves, Bátonyterenye), és az érintett térségekhez legközelebb levő büntetés-végrehajtási intézet együttműködésével, melynek kapcsán a közösség, a térség szintjén igyekszünk megoldást találni az összetett szociális-társadalmi problémákra. Reméljük, hogy a nálunk tapasztaltak mások számára is hasznosítható tudást és jó gyakorlatot jelentenek majd.

1 megjegyzés:

  1. Hmmm....szépen hangzik és szívből remélem hogy lesz jövője e kezdeményezésnek.
    Tulajdonképpen Én is civil közösségi mentor vagyok /ebben a programban vettem részt /.
    A képzés befejezése után lehetőséget kaptam egy fél éves gyakornoki állásra egy kis település önkormányzatánál.Néhány éve ismerkedem ezzel a közösséggel, részt veszek a mindennapjaikban, nagyjából már mindenkit ismerek.Úgy gondoltam attól hogy közösségi mentor lettem még ugyan az az ember vagyok csak épp másként látom a problémákat. Ők azomban nem így gondolják: ha segítő vagyok akkor segítsek és oldjam meg a gondjaikat! A fél év alatt nem sikerült ezt a nézetet megváltoztatnom. Én még mindíg hiszek abban hogy ezzel a képzéssel olyan képességeim kerültek felszínre amit egész életem során hasznosíthatok, és segítségére lehetek olyan embereknek akik nehéz élethelyzetbe sodródtak.
    Üdv:oliva0509@gmail.com

    VálaszTörlés