2012. február 4., szombat

Egy magyar hackert ítéltek el az Egyesült Államokban


Forrás: http://online.wsj.com/article/BT-CO-20120203-711834.html

WASHINGTON (Dow Jones)

Pénteken egy magyar férfit két és fél éves börtönbüntetésre ítéltek, mert feltörte a Marriott International Inc. (MAR) számítástechnikai rendszerét, és azzal fenyegette meg a szállodaláncot, hogy titkos üzleti információkat hoz napvilágra, amennyiben a vállalat nem ad neki munkát.  


A vádlott, Németh Attila, 2011. novemberében bűnösnek vallotta magát a Marylandi Szövetségi Bíróság előtt, melynek szóvivője elmondta, hogy Németh 30 hónap börtönbüntetésre lett ítélve, melyet három év pártfogói felügyelet követ.  

Az ügy kapcsán megismert információk alapján Németh 2010-ben hozzáférést szerzett a Marriott számítógépes rendszeréhez, miután a cég alkalmazottainak e-mailt küldött, melynek mellékletének megnyitását követően az egy olyan kártékony szoftvert telepített, ami egy „hátsó bejáratot” nyitott meg számára a társaság számítógépes rendszeréhez.  

Ezzel a hozzáféréssel Németh védett és bizalmasnak számító információkat szerzett, majd azzal fenyegetőzött, hogy felfedi azokat, amennyiben a társaság a Marriott hálózatbiztonságának fenntartása érdekében nem ad neki munkát.   

A bírósági dokumentumok között szerepel egyebek közt egy e-mail, melyet Németh küldött a Marriott részére, évi 150,000 $ összegű fizetést, szállodai szobákat, autót és ingyenes repülőutakat követelve.

„Ahogy én látom, ez egy győztes-győztes szituáció.” – írta az e-mail. – „Önök kapnak egy szakképzett, tiszteletreméltó alkalmazottat, én pedig többéves munkanélküliség után kapok egy jó munkát.”  

Németh letartóztatására akkor került sor, miután az Egyesült Államokba utazott, és részt vett egy találkozón, melyről azt hitte, hogy állásinterjú. Valójában ez az amerikai titkosszolgálat által végrehajtott fedett akció volt, melynek során az egyik ügynökük a Marriott alkalmazottjának adta ki magát.

A Marriott mintegy 1.000.000 $ értékű összeget fordított a biztonsági szabályok megsértése miatti nyomozásra. A társaság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Marriott elkötelezett a bizalmas információk védelme iránt, és nincs okuk azt feltételezni, hogy bármely vendégre vonatkozó információ veszélybe került volna.

Amikor a Marriott értesült a behatolásról, azonnal értesítették a szövetségi hatóságokat, és mindvégig aktívan segítették a nyomozást, tette hozzá a szóvivő.



Mindig tudtuk, hogy a magyarok rendkívül tehetségesek az élet számos területén, persze annak jobban örülünk, ha nem ehhez hasonló hírekben szerepelnek honfitársaink...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése