2012. február 19., vasárnap

Börtönlázadás




Észak-Mexikóban egy börtönlázadásban, a rivalizáló fegyencek összecsapásaiban mintegy húsz ember halt meg vasárnap. Jorge Domene Zambrano, Nuevo León állam közbiztonsági szóvivője egy helyi televízióban jelentette be, hogy a lázadás vasárnap hajnali két órakor tört ki Apodaca városában.



A lázadást a börtön egyik szárnya cellájának lakói kezdték, amikor túszul ejtettek egy őrt, majd a zavargás átterjedt egy másik szárnyra. A lázadást néhány órán belül leverték. A hozzátartozók vasárnap reggel a börtön előtt gyülekeztek, hogy közelebbit tudjanak meg családtagjaikról.



Mexikóban viszonylag sűrűn fordulnak elő börtönlázadások és összetűzések a túlzsúfolt büntetés-végrehajtási intézményekben (2012. január, Altimara: 31 halott, 2011. október, Matamoros: 20 halott, 2011. július, Juarez: 17 halott), aminek hátterében az is szerepet játszik, hogy a bandák és a kábítószer kartellek között is gyakori konfliktusok alakulnak ki a büntetés-végrehajtási intézetek feletti ellenőrzés megszerzése kapcsán, gyakran tisztviselők bevonásával... 

(Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/02/19/bortonlazadas_mexikoban_-_kozel_20_halott/)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése