2012. február 8., szerda

Folyamatban lévő pályázatok bemutatása (4. rész)


KAB-ME-11-C-3218

“Kábítószer-prevenciós modellprogram a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben”

A pályázati program részletes ismertetése


Összköltségvetés:             1.400.000 HUF

A pályázat célja a szociális és a személyes, valamint környezeti hatások változtatására irányuló komplex program kialakítása, fejlesztése és működtetése a fogvatartottak számára, ösztönözve az egészséges és a többségi társadalom érték- és normarendszerén alapuló életvitel megteremtésére; drog-prevenciós szolgáltatások biztosítása a büntetés-végrehajtás keretében és szabadulás után.

A pályázati célok részletezve:
  • kapcsolatfelvétel a célcsoporttal, a célcsoport elérése;
  • drog-prevenció a börtönben – személyes erőforrások, lehetőségek feltérképezése, coping kapacitás növelése, túlélési stratégiák kidolgozása, reális én- és jövőkép kialakításának segítése, civil/segítő kapcsolat kialakítása és erősítése;
  • életvezetési ismeretek, készségek kialakítása, fejlesztése – információ áramoltatás a külvilágból, civil/segítő kapcsolat kialakítása és erősítése, erőforrások feltérképezése, tervezés és tudatosítás, valamint megerősítés a pozitív döntésekben;
  •  visszaesés megelőzés (kriminális és drogkarrier tekintetében);
  •  ismeretterjesztés;
  •  szociális kompetenciafejlesztés;
  •  segítő munka és segítő kapcsolat a zárt intézet keretei között.


Drog-prevencióhoz kötődő életvezetési tréning, szabadulás előtt álló fogvatartottak részére

A projektelem legnagyobb hasznát a szabadulás előtt álló személyek vehetik, így a célcsoport tagjait ez esetben ilyen fogvatartottak képezik, 15 fő elítélt részére tervezzük a csoport megtartását.

A tréning részcéljai:
  • tegye képessé a résztvevőket a társadalmi együttélés szabályait tiszteletben tartó tudatos, pozitív szemléletű életvezetésre,
  • a résztvevőkben tudatosuljanak a változás folyamatában való egyéni felelősségek és lehetőségek,
  •  fejlődjön a résztvevők önmenedzselési készsége,
  • erősödjön a résztvevők kompetenciája döntési helyzetekben, tudjanak reális és társadalmilag elfogadható döntéseket hozni,
  • ismerjék meg a pszichoaktív szerek (különösen az alkohol, a kábítószerek és a cigaretta) visszailleszkedést veszélyeztető fogyasztási kockázatait.


Az öt alkalommal, esetenként két órában megtartásra kerülő tréning során egy fő, képzett drog-prevenciós szakember vezetésével megtörténik a veszélyeztető tényezőkhöz kapcsolódó alapfogalmak (drog, kábítószer, függőség, szenvedélybetegség) tisztázása, ismertetésre kerülnek a kontrollálatlan szerfogyasztás veszélyei, valamint a túlzott mértékű alkoholfogyasztás összefüggései az agresszióval, a családon belüli erőszakkal és általában a bűncselekményekkel.

A zárt környezetben, szigorúan meghatározott szabályok között élő résztvevők különböző mértékben bár, de elszakadtak a kinti világtól és részben vagy teljes egészében mintegy újra kell tanulniuk a „civil” létezést, az önérvényesítés társadalmilag elfogadható formáit és normáit, a döntési helyzetek kezelését, a támogató környezettel való kapcsolatfelvételt és a visszahúzó környezettől való távolságtartást. Ezért a sikeres visszailleszkedés egyik kulcsa az egyéni erőforrások megismerése, tudatosítása és aktívvá tétele, a reálisan megvalósítható célok kitűzése és a cselekvésnek lendületet adó önbizalom fejlesztése, melyre a tréning jó lehetőség.

Az ártalomcsökkentés témája a célcsoport tagjai számára több szempontból is fontos. Egyrészt az egészséget közvetlenül veszélyezteti a kontrollálatlan drogfogyasztás, másrészt a túlzott mértékű alkoholfogyasztás bűncselekmény ismétléshez és/vagy szociális és mentális leépüléshez vezethet. Különösen a kezdeti kudarcélmények (nincs munka, elhagyta a párja stb.) veszélyeztető tényezők, hajlamosíthatnak szerfogyasztásra. Ennek megelőzésében kiemelkedő szerepe van a stressz feldolgozó készségeknek és a pozitív irányban támogató kapcsolati hálónak.

Kortárssegítő-képzés 

A projektelem a Váltó-sáv Alapítvány bevonásával kerül megvalósításra, mely civil szervezet 2003. óta folyamatosan folytatja kortárssegítő képzését büntetés-végrehajtási intézetekben. A kortárs/sorstárs segítés lényege, hogy a szubkultúrában (fogvatartottak, szabadultak) jelen van a kortárs/sorstárs segítő. Szerepe elsősorban az, hogy a problémák megfogalmazásában ill. „megoldásában” „értő társ”. Előnyei: „mindig kéznél van”, továbbá nem kell intézményes határokat átlépni, ezért gyors, nem stigmatizál, valamint jelentős tapasztalati ismerettel rendelkezik a szubkultúra világáról, azaz „egy cipőben járunk”: könnyebb a megértés, a megnyílás egymás felé.

Célja elsősorban a szemléletformálás, a szociális kompetenciafejlesztés, a tanulás, valamint egy újfajta gondolkodással való megismertetés, annak „bevitele” és „terjesztése” a büntetés-végrehajtás totálisan zárt világában, azaz sajátos és speciális értékekkel rendelkező fogvatartotti szubkultúrában.

Elméleti ismeretek:
  1. TÁRSADALOMISMERET
  2. JELENISMERET
  3. KOMMUNIKÁCIÓ
  4. PSZICHOLÓGIAI – SZOCIÁLPSZICHOLÓGIAI ISMERETEK
  5. ETIKA
  6. ÖNISMERET

 A 15 fő, önkéntesen jelentkező fogvatartott részére szervezett, kettős csoportvezetéssel működő csoport 4,5 hónapig tart, 20 alkalomból áll (1 alkalom/hét/2 óra).













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése