2014. szeptember 30., kedd

Áldatlan állapotok egy amerikai börtönben...

(Forrás: http://www.clarionledger.com/story/news/2014/09/25/east-mississippi-prison-called-barbaric/16242399/)




A fenti cikk alapján az East Mississippi Correctional Facility névre hallgató büntetés-végrehajtási intézet, amelyben egyebek mellett számos különféle mentális betegségben szenvedő elítélt van elhelyezve, egy olyan magánbörtön, ahol a jelenlévő bandák és egyéb személyek bántalmazzák, kihasználják és verik a fogvatartottakat.


A börtönben a káosz az úr, olyan veszélyes körülmények – mint például erőszak, mocsok, a fogvatartottak súlyos egészségügyi és mentális szükségleteinek tagadása – közepette, hogy a helyzet egyetlen értelmes orvoslását az szolgálná, ha olyan rendelkezések lépnének életbe, melyek minden elítélt számára védelmet biztosítanának” – mondta Margaret Winter, az ACLU Nemzeti Börtön Projekt társigazgatója.


A magánbörtönt irányító szervezet képviselői szerint a körülményekben jelentős javulás állt be azóta, hogy 2012-ben átvették a börtön irányítását.


Nagyon aggódunk a gondjainkra bízott fogvatartottak, illetve a személyi állomány és a közösség jóléte miatt is” – mondta Issa Arnita, a vállalat kommunikációs igazgatója. – „Keményen dolgoztunk a fejlesztésre szoruló területek meghatározása érdekében, és továbbra is eszerint kívánunk előrehaladni.” 


Eldon Veil, Washington Állam korábbi büntetés-végrehajtási ügyekért felelős államtitkára idén márciusban és áprilisban, egy a fentiekkel összefüggő per felpereseinek szakértőjeként néhány napon keresztül vizsgálta a magánbörtönt, és jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy „ez a börtön egy rendkívül veszélyes büntetés-végrehajtási intézet, ahol az elítéltek nap, mint nap súlyos sérülések kockázatának vannak kitéve.


Veil meglátogatott olyan részleget is, ahol néhány fogvatartottat elkülönítésben tartanak, és az itteni feltételeket egyenesen „barbárnak” értékelte, különösen azon fogvatartottak számára, akik valamilyen mentális betegségben szenvednek (ez több mint 70 százaléka az intézetben elhelyezett 1200 elítéltnek). Mint írta, a körülmények olyan rosszak voltak, hogy azokhoz hasonlót 35 éves büntetés-végrehajtási pályafutása alatt sem látott.


Veil azt mondta, hogy egyebek mellett hibákat talált az általános biztonsággal kapcsolatban, zárkaajtókat, melyeket nem lehet zárni, hiányzik a személyi állomány képzése, és még az előbbieknél rosszabb dolgok is felmerültek. Tapasztalatai szerint a börtönt áthatja a csempészet és a könnyen hozzáférhető fegyverek jelenléte, a súlyosan kaotikus viszonyok nemcsak a fogvatartottakra, de a személyi állomány tagjaira nézve is súlyos biztonsági kockázatot jelentenek.


Veil munkatársai a létesítményt bejárva olyan zárkákat találtak, melyek padlóján még állt a vér. Ezekben a zárkákban néhány mentálisan sérült fogvatartott vagdosta össze magát korábban.


Senkit sem szabad arra kényszeríteni, hogy ilyen veszélyes, illetve akár már halálosnak is mondható feltételek között legyen elhelyezve, mint amilyenek ebben az intézetben vannak” – mondta Veil az egyik újságnak nyilatkozva.       


A látogatása során olyan szörnyű körülményeket tapasztalt egyes zárkákban, mint például falból kitépett/kilógó elektromos vezetékek, nem működő világítótestek, használhatatlan vízcsapok, leöblíthetetlen wc. Volt olyan elítélt, aki arról számolt be, hogy a zárkájában három héten keresztül nem tudott mosogatni. Egy másik azt mondta, hogy két héten át nem tudta használni a wc-t.  


További problémaként került feltárásra, hogy a személyi állomány tagjai és a fogvatartottak között széleskörű szexuális kapcsolatok terjedtek el, illetve egyfajta „haveri” rendszer alakult ki, melyben a tisztek fedezték a fogvatartottak más társaik általi bántalmazását. A vizsgálat alapján az intézetben jelen van a korrupció, illetve olyan korábbi munkatársakat alkalmaztak újra, akiket annak idején túlzott mértékű erőszak alkalmazása miatt bocsátottak el.

    
Néhány fotó a tapasztalt problémákról:







Hm... azt hiszem, hogy több hazai bv. intézetben volt szerencsém járni, de ilyesmit azért sehol nem tapasztaltam. Természetesen azt azért nem gondolnám, hogy a cikkben szereplő amerikai börtönben csak a képeken bemutatott vagy ahhoz hasonló körülmények uralkodnának, de azért ez valóban megközelíti és kimeríti az embertelen bánásmód fogalmát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése