2014. szeptember 10., szerda

Több férőhely lesz a börtönökben - mondta az Országos Parancsnok Úr az InfoRádió műsorában

(Forrás: http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-664626)Több férőhely lesz a börtönökben - mondta az InfoRádió "Aréna" című műsorában a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. Csóti András bv. vezérőrnagy bv. főtanácsos Úr közölte: fél éven belül újranyitják a martonvásári börtönt, és Budapesten, valamint Szombathelyen lehet még bővítés. Emellett egy ezer férőhelyes új intézmény létrehozását is tervezik. A büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg több mint 140 százalékos a telítettség.
 
"Egy program alapján folyamatosan dolgozunk új büntetés-végrehajtási férőhelyek kialakításán. Ennek eredményeként 2014-ben és 2015-ben jelentős számú új férőhely fog rendelkezésre állni a legkorszerűbb feltételek mellett, de a legköltséghatékonyabb módon, részint saját erőből kivitelezve" - ismertette Csóti András.

Hozzátette: az idén Martonvásáron és Budapesten biztosan sikerül bővíteni a férőhelyeket, és bízik abban, hogy Szombathelyen is célba ér a fejlesztés. Mindez körülbelül 700 új férőhelyet jelent.

"Összesen több mint 1800 új, vagy korszerűsített, felújított férőhelyet kívánunk a rendszerbe bevonni, elsősorban a legnagyobb gondot jelentő észak-magyarországi régióban" - jelezte a vezérőrnagy Úr.

Elmondta, hogy a szirmabesenyői intézet 500 fős fejlesztése szerepel a programokban, ehhez a szükséges források is rendelkezésre állnak. Ugyancsak reális lehetőség van arra, egy új, ezer fős intézetet építsenek, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Szolnok megye valamelyik kapcsolódási pontján. Ezzel az ott elhelyezett fogvatartottak zsúfoltságát is csökkenteni tudják, illetve a lakóhelyhez lehetőség szerinti legközelebbi elhelyezést is megvalósíthatják.

"Az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeként most talán elhelyezés szempontjából legkedvezőbb helyzetben a fiatalkorúak vannak, komoly adósságunk van viszont a nőket illetően. Jelenleg 2 és fél büntetés-végrehajtási intézetben lehet elhelyezni női fogvatartottakat. Az új intézmény azonban erre is alkalmas lesz" - hangsúlyozta Csóti András.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka beszámolt arról is, hogy megkezdődött a büntetés végrehajtásban dolgozók életpályamodelljének kidolgozása, a szaktárca közvélemény kutatással méri fel az igényeket.

Feladatukról szólva elmondta: végrehajtó szervezetként az a dolguk, hogy a kiszabott ítéletet végrehajtsák, közben garantálják a rendet és a biztonságot, és felkészítsék az elítélteket a társadalmi visszailleszkedésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése