2014. szeptember 8., hétfő

Magas kockázatú elkövetők reintegrációja, JCN szakmai konferencia, Rostock -- beszámoló (2. rész)





A konferencia második napját Németország Szövetségi Bűnügyi Rendőrségének elnöke, Jörg Ziercke előadása nyitotta. A Fehér Gyűrű Áldozatsegítő Szervezet Szövetségi Igazgatóságának tagjaként is feladatokat ellátó Ziercke Úr az áldozatokkal való foglalkozás kérdéseiről beszélt. Mint mondta, a bűncselekményeknek jellemzően csak a közvetlen, konkrét áldozatait regisztrálják, a közvetleneket nem, holott rengeteg az áldozat, akiknek a szükségleteit meg kellene ismerni. A németországi tapasztalatok alapján a nők és a kisebbségek tagjai gyakran válnak áldozattá, illetve jellemző az is, hogy a fiatalok gyakrabban érintettek különféle szexuális és rablási cselekményekben. Mindenképpen cél kell, hogy legyen a biztonság fokozása. Egy áldozatokat vizsgáló kutatás eredményeit ismertetve az előadó elmondta, hogy a kutatással céljuk volt a bűnözéstől való félelem és a rendőrség iránti attitűd megismerése, továbbá a rendőrség által készített bűncselekmény-statisztikák elemzése. A megállapítások között szerepelt egyebek mellett, hogy Észak-Németország területe érintettebb a bűncselekmények elkövetésében, illetve az áldozatok viselkedése is befolyásolja az áldozattá válást (nem válik például internetes bűncselekmény áldozatává, aki nem használja az internetet…). A kutatás tapasztalatai alapján az emberek 18%-a teljes mértékben elégedett a rendőrséggel, bízik benne. Ez a számarány a fiatalok esetében rosszabb, ők jellemzően elégedetlenebbek, csakúgy azok, akik áldozattá váltak. A nők inkább a rablás és szexuális erőszak áldozatává válástól tartanak, és a fiatalok jobban félnek a viktimizáció lehetőségétől, mint az idősek. 2012-ben az áldozatokkal való foglalkozás kapcsán egy új ajánlás jelent meg, aminek a fejlesztése még mindig folyamatban van. Ezzel együtt kiemelten foglalkoznak a bevándorlókkal, az etnikai kisebbségek tagjaival, mert ők a saját hazájukban rossz tapasztalatokat szereztek a rendőrséggel kapcsolatban. Ezen a helyzeten úgy próbálnak változtatni, hogy a rendőr kollégák érzékenységét és kompetenciáit igyekeznek fejleszteni. A gyakorlatban figyelembe veszik, hogy az áldozatok családját és a közösséget hogyan érintette a bűncselekmény. Az áldozatokkal megismertetik a jogi lehetőségeiket, mert fontosnak tartják, hogy az emberek bízzanak a törvényben és a bírókban. Az áldozatvédelem javítása érdekében kidolgozás alatt áll egy szemtanúk részére szóló útmutató kialakítása, illetve vizsgálják, hogyan lehetne összekapcsolni az áldozatvédelem területén érintett különböző szervezetek működését.

Prof. Dr. Stephen Farrell, Sheffieldi Egyetem kriminológia professzora a pártfogó felügyelet és a szupervízió kérdéséről beszélt, egy longitudinális kutatás tapasztalatait összegezve. A kutatás során végrehajtott interjúkba bevont alanyok 20-30 év közötti férfiak voltak, olyan személyek, akik jellemzően fizikai munkát végeztek és erős alkohol-, valamint nyugtatófogyasztás jellemezte őket. Az első interjú felvételére a feltételes szabadságra bocsátást követően került sor, majd azt követően, egészen a pártfogó felügyelet leteltéig több alkalommal találkoztak velük. A kezdetekkor a megkérdezettek 1/3-a szerint a pártfogó felügyelet semmit nem segített neki abban, hogy ne bűnözzön. Évekkel később a kép hasonlóan kiábrándult volt, de néhányan ekkor már úgy nyilatkoztak, hogy a pártfogó felügyelet segített nekik (pl. düh- és agressziókezelésben, alkoholfogyasztás csökkenésében stb.). Végül többen azt említették meg, hogy segítséget és olyan gyakorlati tanácsokat kaptak az önéletrajzírásban, a munkahelytalálásban, melyek felnyitották a szemüket, olyan alapvető dolgokra ébredtek rá, melyek olyan folyamatokat indítottak el bennük, amitől talán nem fognak ismételten bajba kerülni. A tapasztalatok és visszajelzések alapján tehát a szupervízió hatása rövid idő alatt csekély, az idő múlásával azonban ez jelentős mértékben emelkedhet. A változásra nincs egyetlen egy jó recept vagy elmélet sem, de úgy tűnik, hogy a hosszú tartamú utánkövetésre szükség van, illetve el kell fogadni azt is, hogy bizonyos időszakokban nincs változás.     

Marianne Vollan, a Norvég Büntetés-végrehajtási Szervezet főigazgatója a magas kockázatú elkövetőkről, mint alanyokról beszélt. Fontos, hogy az elkövetők a folyamatok aktív alanyai, ne pedig passzív tárgyai legyenek. Az északi országban három alappillérre építenek: a normalitás elvére, az import modellre és a börtönből a társadalomba történő "seamless"” avagy varrás nélküli visszaillesztésre. A normalitás elve szerint a fogvatartottat annyira közel kell hozni a társadalomhoz, amennyire csak lehet, figyelembe véve természetesen azt, hogy a rab-normalitás különbözhet az átlagos társadalmi normalitástól. A büntetésnek tartalmaznia kell büntető célzatú elemeket, de a végrehajtás során nem kell többlet károkat okozni. Minél kisebb különbség van a fogvatartottak és a civilek között bizonyos dolgokhoz (mint például választójog, vallásgyakorlás, médiához való hozzájutás, ellátás színvonala, családi kapcsolatok ápolása stb.) való hozzájutásban, annál könnyebb lesz a szabadulás utáni visszailleszkedés. A börtönökben realisztikus, kihívást jelentő szakmai képzéseket kell felkínálni, az előadó általi hasonlatot idézve: "amit adunk nekik, az olyan legyen, mint az édesanyjuk által sütött kenyér, benne a reszelővel, azaz a szabadulásukhoz hasznos”. A normalitás elve abban az esetben is érvényes, amennyiben valaki magas kockázatú csoportba van sorolva, a veszélyeket és a pozitív előrelépés, fejlődés eszközeit (mint például konfliktuskezelés, kommunikációs készségek fejlesztése stb.) egyénre szabott módon mérik fel, cél a fogvatartottak motiválása. Az import modell lényege, hogy a szociális szolgáltatásokat be kell vinni a börtönbe, hiszen a fogvatartottak ott vannak jelen, ott elérhetőek, ami a szabadulásuk utáni időszak során bizonytalan lehet. A szabadultakat aztán úgy kell fogadni, mintha vendégül látnánk őket. A fogvatartottak részére készül egy kezelési terv a büntetés tartamára vonatkoztatva, illetve egy szabadulási terv az azt követő időszakra. A fő cél, hogy az elkövető önálló életet élhessen. A varrás nélküli visszaillesztés annak a metaforája, hogy ne legyen látható az átmenet a börtönből a társadalomba, aminek egyik eszközei a félutas jellegű házak, ahol megmarad a felügyelet, mégis könnyebb a hazaengedés. A norvég minta alapján még a legrosszabb esetben is – amikor mondjuk a feltételes szabadságra bocsártás lehetősége nélkül kell valakinek leülnie 21 évet – törekednek arra, hogy az érintett fogvatartott idővel nyitottabb börtönkörülmények közé kerüljön. 

A konferencia ezt követő időszakában a második napon választható négy fórum bemutatására került sor. A törvényhozás tematikája köré épülő 1. Fórumot Prof. Dr. Friedrich Dünkel, az Ernst-Moritz-Arndt Egyetem kriminológia professzora mutatta be. Bevezetőjében beszélt az emberi jogokról, a hosszú tartamú ítéletekről, a reintegráció fontosságáról, illetve a magas kockázatú elítéltek problematikájáról, hangsúlyozva, hogy még a hosszúidős elítélteknek is jár a remény a valamikori szabadulásra. A professzor úr kiemelte a biztonság, az arányosság és az emberi jogok betartásának elvét, illetve beszélt a büntetés lehetséges céljairól, melyeket az alábbiak szerint határozta meg: rehabilitáció, megtorlás, eltérítés, az elkövetők kivonása a társadalomból. A fórumon való részvételhez olyan kérdések feltevésével igyekezett kedvet csinálni, mint például „befolyásolja –e az áldozat az ítéletet?”, „hogyan ítéljük el a magas kockázatú elkövetőket?”, „mi a helyzet a hosszú ítéletekkel és az életfogytig tartó szabadságvesztés büntetéssel?”. Az előadás során szó esett arról, hogy az ítéletek végrehajtását a várható kockázatok alapján kell megtervezni, a törvény által megengedett speciális rezsimek működtetése mellett, a szabadulásra (korai/feltételes/automatikus) történő felkészítés és a szabadulást követő szupervízió és támogatás fontosságát szem előtt tartva. Mint elhangzott, egyfajta közösségi garanciára van szükség, ugyanis a visszailleszkedésért a társadalom is felelős (pl. lakhatás és munka biztosításával).
 
A 2. Fórum bemutatását Dr. Jörg-Uwe Schafer, a németországi Bützow Börtön igazgatója tartotta meg, az ítélet tervezésének és a fogvatartottak kezelésének fontosságát hangsúlyozva. Mint mondta, a megfelelő kezelés érdekében meg kell találni azon módszereket, melyek segítségével a bekerülést követően ki lehet szűrni a magas kockázatú elítélteket, ezen kívül a lehető legtöbb releváns információ beszerzése szükséges, figyelembe véve azt is, hogy a magas kockázatú bűnelkövetőknek speciális kezelésre van szüksége, illetve a büntetés teljes tartamát szem előtt kell tartani a kezelési terv összeállításakor. A kezelési terv részét képezi a szabadulás utáni társadalmi visszailleszkedés támogatása, a kockázatok, a szükségletek és az egyén felelősségének figyelembe vételével. Fontos, hogy az elítéltek maguk is közreműködnek a kezelési terv hathavonta esedékessé váló felülvizsgálatában, illetve lényeges az is, hogy a terv tartalmazza azt, hogy milyen programokban (mint például szakmai képzés, pszichológiai jellegű intervenciók, életképességek fejlesztését szolgáló programok stb.) való részvétel ajánlott az érintett fogvatartott számára. A börtönkörnyezetnek mindenképpen támogatnia kell a változást és a reményt.   

A 3. Fórum, melynek bemutatója Tiina Vogt-Airaksen, a Helsinkiben található Büntetőjogi Szankciók Irodája vezető specialistája volt, a szabadulás és az átmenet kezelését vitatta meg. Felmerül a kérdés, hogy tényleg olyan egyértelműek –e a szabadulással kapcsolatos folyamatok? Az előadó szerint a szabadulásra történő felkészítésnek végig kell kísérnie a büntetés tartamát, egyfajta strukturált módon, mindeközben fontos egy új elv, nevezetesen a biztonság és a rehabilitáció közötti egyensúly fontosságának a szem előtt tartása. Valójában egyiknek sem kell győznie a másikkal szemben, de mindkettőt figyelembe kell venni. A reintegrációs folyamatok eredményessége érdekében következetesnek kell lennie a személyi állomány képzésének, az elítélteket pedig folyamatosan motiválni kell az aktív részvétel fontosságát hangsúlyozva. Az nem elfogadható dolog, hogy csak úgy békén hagyjuk őket, aztán hirtelen észbe kapunk, hogy valaki 6 hónapon belül szabadul. A pártfogó felügyelettel és egyéb közreműködő szervezetekkel való folyamatos kapcsolattartás fontos, az együttműködés, az együttdolgozás és a feladatok megosztása javíthatja a hatékonyságot. Az előadó kiemelte annak a jelentőségét is, hogy az elítéltek részére biztosítani kell a különféle programokon (beleértve ebbe például a színházi előadás látogatását is) való részvétel lehetőségét, illetve a szabadulásra történő felkészítést szolgáló újonnan tanult és elsajátított képességeik gyakoroltatására bent a börtönben, majd a szabadulás után is kellő hangsúlyt kell fektetni.

A 4. Fórum a reintegráció, az utógondozás és a monitoring jelentőségét tárgyalta, ennek bemutatója Brian Dack, az Írországi Pártfogó felügyelői Szolgálat igazgató-helyettese volt, aki hangsúlyozta, hogy az erőszakos és/vagy szexuális bűnelkövetőknek komoly hatása van a társadalomra, az áldozatokra és a potenciális áldozatokra egyaránt. Ezzel együtt bizonyítékok is vannak arra, hogy megfelelő gyakorlattal ez megelőzhető. Kérdés, hogy vajon a fogvatartottnak kell menedzselnie önmagát, vagy nekünk? – tette fel a kérdést az igazgató-helyettes Úr, majd kijelentette, hogy fontos egy támogató protokoll kialakítása, az intézmények összehangolt tevékenysége, illetve a megfelelő és folyamatos információáramlás. Kiemelt jelentőségű továbbá a mérés, a rizikószint beazonosítása, a több terület bevonásával megvalósuló strukturált folyamat lefolytatása, illetve a dinamikus szükségletekre tervezett kezelés.    
          
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése