2014. szeptember 17., szerda

Közétkeztetési szakács tanfolyam indul a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben



Bizalom és emberszeretet nélkül jó étel sincs. A főzés művészet, tudomány és pedagógia: az ízek a minőségi életre nevelnek.” (Buday Péter)

 


 

A mai napon a Balassagyarmati Fegyház és Börtön oktatási blokkjának egyik tantermében ismételten egy olyan program kapcsán került megtartásra tájékoztató jellegű foglalkozás, amely Magyarországon egyedülállónak számít. Az előzetes jelentkezést követően kiválasztott 17 elítélt számára Buday Péter séf, televíziós műsorvezető, a Budapesti Gazdasági Főiskola szakoktatója és Babcsa József, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Intézet (Kit) Nógrád megyei képviseletének igazgatója beszélt arról a képzésről, amely hamarosan kezdetét veszi az érintettek számára. Az előzetes tervek szerint kétéves, elméleti és gyakorlati elemeket egyaránt tartalmazó képzés végén a résztvevő fogvatartottak közétkeztetési szakács szakképzettségre, illetve Buday Péter ajánlólevelére tehetnek szert, minek következtében a szabadulás utáni sikeres beilleszkedésük könnyebbé válhat.

 

A baleset- és munkavédelmi oktatást követően kemény, követelményekkel teli, de a végeredményét illetően mindenképpen egy olyan képzés vár Önökre, amely klassz lesz, amelyen megéri részt venni. – mondta Buday Péter a jelenlévőknek. – Azok, akik elvégzik a kétéves képzést, szakképzettségre, megfelelő szakmai gyakorlatra tesznek szert, ami a szabadulás utáni elhelyezkedésüket megkönnyítheti, hiszen a közétkeztetésben jelenleg kevés a jól képzett szakember. Ezzel együtt tudniuk kell, hogy hendikeppel indulnak, amivel meg kell küzdeniük, de higgyék el, ha jól teljesítenek, akkor fél-egy év elteltével senkit sem érdekel majd, hogy börtönből jöttek, ha látják, hogy jó szakácsok.

 

Ahogy a mesterszakács fogalmazott, a képzés feltétlenül hasznos lesz a résztvevők számára, azt azonban senki ne gondolja, hogy ő azért vág bele ebbe az egészbe, hogy a szabadidejét a börtönben töltse, hanem, azért, mert végzettsége tanár, és emiatt is egy jó feladatnak tartja a fogvatartottak oktatását. Aki viszont nem veszi komolyan, nem tanul, az ki lesz zárva a képzésből, melynek egyik legfontosabb végcélja, hogy a fogvatartottak olyan szakmát kapjanak, amelyből meg lehet élni.

 

A képzés során Buday Péter és a Kit szakoktatói személyesen vesznek részt a fogvatartottak felkészítésében, tanításában. A résztvevők az alapokról indulnak, sokat gyakorolnak, gasztronómiai alapismeretekre, gazdálkodási ismeretekre, a főzés történeti-történelmi fejlődésével kapcsolatos tudásanyagra tesznek szert. E mellett tésztát gyúrnak, disznót dolgoznak fel, húst vágnak össze, zöldséget aprítanak, de ha kell, akkor például a hűtőt vagy a konyha padlóját takarítják. A lényeg a folyamatos fejlődés, ismeretszerzés, gyakorlás és tanulás. Az előrehaladás a program során bemutatásra kerül, de erről egyelőre nem árulok el részleteket, az érdeklődők mindent a maga idejében tudnak majd meg…    


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése