2014. szeptember 8., hétfő

Magas kockázatú elkövetők reintegrációja, JCN szakmai konferencia, Rostock -- beszámoló (3. rész)






Összefoglaló a Fórum 2 előadásairól

Kérdés: Németországban már bevezették a rizikó/szükséglet/egyéni válasz- vagy tanulási készség (RNR) elvet, amit a Fórum vezetőjének véleménye szerint nem lehetne bevezetni például Angliában, az ottani környezet miatt ® a modell bevezetése nyomásként nehezedett az állományra és a rabokra, ami újabb rizikót teremtett. Válasz1: a stressz nem lehet probléma, mert az egyéni változás mindig stresszel jár. Válasz2: 1 éve vezették be egy női börtönben a RNR elvet, és nem csak a fogvatartottakkal, hanem az állománnyal is foglalkoztak



Juhász Attila, a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta, hogy az európai börtönajánlások között nagyon kevés foglalkozik a magas kockázatú fogvatartottakkal, illetve további fontos, de keveset hallott témaként említette a személyi állomány helyzetét (kiválasztás, képzés, stb.). Az előadó kifejtette a magas rizikójúak paradoxonját, azaz vannak sikeres programok motivált fogvatartottakkal, olyanokkal, akik alapból motiváltak. Tehát azokba az elítéltekbe fektetünk extra erőfeszítést, akik amúgy is kellően motiváltak, ezzel szemben azokkal nem foglalkozunk eléggé, akik alulmotiváltak, és a magas kockázatú fogvatartottak jellemzően inkább közülük kerülnek ki. A programok sikeres tervezéséhez sokkal erősebb együttműködés kellene a társadalommal (oktatási rendszer, vallás, stb.), a lehető legtöbb embert be kellene vonni a reintegráció folyamatának támogatásába, párhuzamosan a programokkal. Magyarországon a közeljövőben újítások kerülnek bevezetésre, központi kivizsgáló és módszertani intézet kezdi meg működését, a fogvatartottak három rezsimbe lesznek sorolva, illetve pártfogók jelennek meg a börtönben, azonban még mindig hiányzik a társadalom jelenléte, tudása. Annyi embert kell beengedni a börtönbe, amennyit csak lehet, mert a civileknek torzított képük van a börtönről. Ezzel nem a megijesztés a cél, hanem a benti munka bemutatása, meg kell mutatni ugyanis a társadalomnak, hogy a fogvatartottak közül többen valóban jóvá akarják tenni bűneiket, az ilyen programok jó képet adnak a börtönről, pozitív attitűddel járnak, illetve a civilek a személyi állományt is megismerhetik (erre jó példa a szemétszedő akció az állomány bevonásával az Eger pataknál). Fontos, hogy megmutassuk a fogva tartás emberi oldalát, amire jó gyakorlat a mesemondás fogyatékos gyerekeknek és a hospice-munka. A reintegrációt segítheti a fogvatartottak családjainak bevonása, az egri intézetben elhelyezett 5 fogvatartott nő és gyermekeik nyári táborba mehettek, ahol intenzív terápia és közös programok várták őket. A jó gyakorlatok és módszerek közé tartoznak a családi döntéshozó csoportkonferenciák, melyek része a családi kapcsolatok feltérképezése, ami talán szintén furcsán hangzik a börtönnel kapcsolatban. A programok azonban ÖNMAGUKBAN keveset érnek, kell a külső támogatás, ki kell mondani, hogy Magyarországon a 18,000 fogvatartott által 40,000 gyerek érintett a börtönnel kapcsolatban, mert így talán a média is megérti, hogy miért fontos a velük való foglalkozás.

Egy résztvevői kérdésre („hogyan kapcsolható mindez az ítélet-tervezéshez, rizikóhoz és egyebekhez?”) válaszolva a parancsnok úr elmondta, hogy sok program indul, sok az újítás, de nem szabad elfelejteni a kontextust, amiben ezek megvalósulnak.

Egy újabb kérdés hangzott el a hallgatóság soraiból: „A resztoratív börtön ötlete nagyon vonzó, de nem önként vannak ott az elítéltek, az emberek elveszítik a munkájukat, mert a rabok elvégzik helyettük azt ingyen, stb.”. Válaszában a parancsnok úr elmondta, hogy az önkéntességet nem lehet szabályként bevezetni, az intézet csak a lehetőséget ajánlja fel, amiben a fogvatartottak részt vesznek, illetve ezzel nem veszik el mások munkáját, mert ezekre a munkákra nem lett volna ereje az önkormányzatnak.

További kérdésekre válaszolva elhangzott még, hogy vannak olyan kisebb programok, kezdeményezések, melyek végrehajtása során a bv. intézet úgymond átlagemberekkel dolgozik együtt, továbbá a fogvatartottak intézeten kívüli tevékenységét eleinte túlbiztosították, de rájöttek, hogy félelmeik alaptalanok voltak.



Steven Feelgood, a Brandenburgi Börtön Szociálterápiás Részlegének igazgatója a „The good life”, azaz „A jó élet” című modellről szólva elmondta, hogy ez egyfajta pozitív pszichológiai megközelítés, ami a fogvatartottak erősségeire épít és nem a hibáikat próbálja megjavítani. Az alap, hogy mindenki jó életet akar, a kérdés csak az, hogyan tudják elérni azt és pontosan milyen is az. Az emberek elsődleges szükségletei a biztonság, az egészség, a kapcsolatok, az autonómia, a jónak lenni valamiben, továbbá a belső béke. A másodlagos szükségletek közé tartoznak azok a képességek, amik segítenek megvalósítani az elsődleges szükségleteket, mint például a pénz, a munka, a barátok, a sport, stb. A  rizikó/szükséglet/felelősség elv és a „The good life” modell egyaránt a kriminogén szükségletekre koncentrál, annak ellenére, hogy alkotóik kizárólagosnak tartják saját modelljüket. A magas rizikó a gyakorlatban nagy veszélyt jelenthet. A szociálterápiás intézet mottóját, egy Nietzsche-idézetet („Sok ember egész életében arra vár, hogy jó lehessen.”) elmondva az igazgató úr úgy fogalmazott, hogy az intézet kívülről riasztó, ezért belülről igyekeznek azt színessé tenni. A fogvatartottakban rejlő pszichológiai gátakat a pozitív pszichológia módszereivel próbálják meg leépíteni, megkérdezik őket, mit akarnak kezdeni az életükkel. Nem a laissez-faire jellegű eszközökkel, hanem strukturált programmal próbálkoznak, az alapelveik közé tartozik, hogy nincs konfrontáció, az elítélteket az ellenállásaikkal együtt vonják be a programokba, alkalmazva a bátorítás és jutalmazás eszközét, reményt és optimizmust kialakítva, „mi”-állításokat mondva, nyitott csoportokban dolgozva, az intimitást, a társas készségeket, illetve a praktikus gondokat egyaránt beépítve a terápiába. Minden ülés azzal kezdődik, hogy elmesélik, kinek mi történt az életében az elmúlt héten. Egyfajta önmenedzselési program valósul meg, melynek részei:

  • önbizalom felépítése: új tagok bemutatása, nem bűnözőkként kezelik őket, az erősségekre koncentrálnak,
  • életminták és életcél: mit rontottak el, mik akadályozzák őket az életcéljuk elérésében,
  • a bűncselekmény háttere: hetekig-hónapokig tarthat a beismerés, morális terápia, felelősség felvállalása,
  • kapcsolatok: mindig problémásak, hihetetlenül igénylik ennek a témának a tisztázását,
  • empátia építése: nem csak az áldozattal kapcsolatban,
  • jó élet és önmenedzselés: új identitás, proszociálisan kielégített szükségletek.

Az intézetben működő magas rizikójú csoportban 8 fő (6 szexuális töltetű gyilkosság, 2 sorozatos nemi erőszak miatt van elítélve) vesz részt, hetente 2x2 óra tartamú foglalkozáson. Van, aki 25-30 évet volt már börtönben, a csoport mégis jól működik, megbeszélték a szégyent kiváltó témákat („veszélyes vagyok”), mindennapi problémákat, amik a bűncselekményhez vezettek, egymást támogatják érzelmileg; a tagok már néhány ülés után úgy érzik, részei a csoportnak; az ellenállás hamar leépül; nagyon kicsi kiesési arány (2 fő 3 év alatt).

Kérdésekre felelve az igazgató úr elmondta, hogy azok a fogvatartottak, akik a régi életüket akarják folytatni és nem akarnak változni, a börtönben maradnak vagy visszakerülnek, de esetenként a többiek változása kedvet hoz ahhoz, hogy ők is változzanak. Az igazgató úr egyébként a csoportterápia híve és nagy rajongója, mert sokkal hatékonyabbnak tartja, mint az egyéni foglalkozásokat. A fogvatartottak egy része motivált a csoportban való részvételre, másokat a törvény értelmében utalnak oda, de a körülményeket megismerve 70-80%-uk el kívánja kezdeni a programot, melynek során jellemző a társak támogatása, a visszajelzés adása, és a csoportterápia hatására fejlődnek a társas készségek, még akkor is, ha egyébként a fogvatartottak egyszemélyes elhelyezésben részesülnek, így az intézet többi elítéltjével kevés a kapcsolatuk.



Annette Keller, a svájci Hindelbank Börtön – az ország német nyelvű részének egyetlen olyan büntetés-végrehajtási intézete, ahol nőket tartanak fogva – igazgatója elmondta, hogy az ítélet tervezésére, mint multidiszciplináris feladatra tekintenek. Kiemelt jelenőséget kap intézetében a magas rizikójú elítéltek korai kiszűrése, az ilyen személyek haladását szorosan követik. Az igazgató asszony által irányított bv. intézetben 107 fogvatartott van elhelyezve, 100 fős személyi állomány mellett. Kilenc munkahelyen nyílik lehetőség a fogvatartottak munkáltatására, ezen kívül egyebek mellett pszichológiai kezelésen, oktatásban, illetve egyéb szabadidős programokban vehetnek részt. A fogvatartottakkal egy team foglalkozik, melynek tagjai egy esetfelügyelő (jellemzően szociális munkás végzettséggel), egy pszichológus, egy nevelő, illetve az állomány egy további tagja. Az elkövetett bűncselekményről pontos dokumentációt vezetnek, a fogvatartottak egy alapos befogadó interjún vesznek részt, továbbá a képességeiket egy három hónapos időszak során igyekeznek feltérképezni, melynek során a pszichológus a HCR20 alapján felméri a kockázatokat (PCL, V-RAG és további tesztek használata mellett). Az információk egybe futnak, a szakemberek csak ezt követően ülnek össze, hogy megbeszéljék a további tennivalókat és a kezelési tervet, ami ugyan nagyon időigényes feladat, de a szakemberek szeretik, mert professzionális. Az ítélet-tervezés 5 fő pontját az igazgató asszony a következők szerint vázolta fel:

1. kompetencia, szakértők (jog, oktatás, orvosi, szociális, stb.),

2. koordináció: egyben kell látni az egész képet,

3. kommunikáció: megkapni és megérteni az információkat,

4. kreativitás: minden elkövető egyedi, nem lehet mindenkit ugyanabba a strukturált programba beszorítani,

5. az elítélt elköteleződése a változás iránt.

A hozzászólások egyike szerint nem csak a szükségleteket, hanem az erősségeket is fel kellene mérni a bekerüléskor. Egy résztvevő a gang-problémával kapcsolatos kérdést tett fel, ami az utóbbi időben Dániában is egyre nagyobb problémát jelent, mert az érintettek semmire sem motiváltak. Az igazgató asszony válasza szerint ez a jelenség Németországban is megfigyelhető, a megoldás az lehet, hogy az érintetteket konfrontálni kell a bandaélet és a jó élet különbségeivel, illetve meg kell találni azokat a célokat, amik kivezethetik őket a bandához való tartozásból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése