2012. június 30., szombat

Rablás...

A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény a 321. §-ban rögzíti a "rablás" törvényi tényállását. A hivatkozott rész (1) és (2) bekezdése szerint: "Aki idegen dolgot jogtalan eltulajdonítás végett úgy vesz el mástól, hogy evégből valaki ellen erőszakot avagy élet vagy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz, illetőleg valakit öntudatlan vagy védekezésre képtelen állapotba helyez, bűntettet követ el, és két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Rablás az is, ha a tetten ért tolvaj a dolog megtartása végett erőszakot avagy élet agy testi épség elleni közvetlen fenyegetést alkalmaz."

Ahogy arról a héten értesülhettünk, elfogadta a parlament a jelenleginél szigorúbb Büntető Törvénykönyvet. A képviselők 243 igen, 45 nem szavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadták el a törvényt.

Az egy év múlva életbe lépő új Büntető Törvénykönyv többek között szélesíti a jogos védelem lehetőségét, egyes bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőségi korhatárt, és bevezeti az elzárást, mint büntetést. Új bűncselekményként került bele a jogellenes termőföldszerzés és a gazdasági csalás, ezenkívül szabadságvesztéssel fenyegeti a drogfogyasztókat.

A több mint harminc éve hatályos, és közel százszor módosított jelenlegi törvényt 2013. július 1-jén váltja fel az új törvénykönyv. A változások köréből említésre méltó, hogy úgynevezett minősített esetnek számít majd, vagyis súlyosabban büntetendő bűncselekmény lesz, ha az emberölést, testi sértést, rablást, kifosztást, sikkasztást és csalást "a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követik el".
 
(Forrás: http://www.origo.hu/itthon/20120625-elfogadta-a-parlament-a-szigorubb-btkt.html)

A közelmúltban számoltak be róla a tudósítások, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Városi Bíróság azt a két fiatalembert, aki a hétvégén Székesfehérváron elvette egy kisfiú biciklijét és mobiltelefonját - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden. A rendőrség szerint az eset múlt szombaton történt. Egy édesapa tett bejelentést arról, hogy két ismeretlen férfi elvette kisfia kerékpárját és mobiltelefonját. A sértett és édesapja azonnal a két támadó keresésére indult. Egyiküket sikerült feltartóztatnia a rendőrök kiérkezéséig. Társa elmenekült, de néhány órával később a járőrök őt is elfogták. A 18 éves sárszentmihályi és a 21 éves sárkeszi férfi beismerte a bűncselekmény elkövetését.

A rendőrségi szóvivő hangsúlyozta, a rendőrkapitányság kezdeményezésére a Székesfehérvári Városi Ügyészség kedden gyorsított eljárás keretében vádat emelt a két elkövetővel szemben. A Székesfehérvári Városi Bíróság a büntetett előéletű 21 éves férfit egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte, négy évre felfüggesztve, 18 éves büntetlen előéletű társát pedig egy év börtönbüntetésre, három évre felfüggesztve. Mindkettőjüknél elrendelték a pártfogó felügyeletet. Az ítélet jogerős, mert sem az ügyész, sem a vádlottak nem fellebbeztek.


A mai magyar törvényhozásban szokatlannak mondható, hogy ilyen gyorsan születik meg az ítélet egy adott büntetőeljárás eredményeképpen. A közvélemény szempontjából az eset véleményem szerint pozitív és megnyugtató hatású, még ha a felfüggesztett büntetéssel nem is mindenki ért egyet...




A témához kapcsolódó videóban ("Drogozás, rablás, fény, csillogás") fiatalkorúak nyilatkoztak a Kék Fény stábjának... Mindent egybevéve nem irigylem a tököli kollégákat, a fiatalkorúakkal való foglalkozás több szempontból is nehezebbnek tűnik számmora, mint a felnőtt korú fogvatartottak kezelése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése