2012. június 18., hétfő

Törökország, zsúfoltság, lázadás...

Tüzet gyújtottak a körülmények miatt tiltakozó elítéltek egy dél-kelet törökországi börtönben, ahol a keletkezett füsttől tizenhárman életüket vesztették. A miniszterelnök elismerte, hogy mulasztásokat követtek el a hatóságok...


Ahogy arról több hírügynökség és hírcsatorna beszámolt, börtönlázadás tört ki az elmúlt hét végén, szombat este a Törökország délkeleti részén található Sanliurfa nevű börtönben, amelynek során 13 fogvatartott életét vesztette. A hatóságok közlése szerint a lázadás az ezer fogolynak helyt adó börtön egy olyan szárnyában tört ki, ahol 18 elítéltet tartottak fogva. A fogvatartottak tüzet gyújtottak, és közülük tizenhárman meghaltak, míg 5 másikat kórházba szállítottak. Az elsődleges tájékoztatások szerint nem volt egyértelmű, hogy a halál oka maga a tűz volt vagy füstmérgezés. 

A Sanliurfa börtön Törökország egyik központi fegyintézete, ahol politikai foglyokat is őriznek. Köztük van a törökországi kurdokat támogató Béke és Demokrácia Pártjának egy képviselője is. A török televízió vasárnap hajnali közlése szerint az elítéltek a fogva tartás körülményei miatt tiltakoztak.

Az Anadolu nevű hírügynökség arról számolt be: Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök első reagálásában elismerte, hogy a hatóságok ezen a téren mulasztásokat követtek el.

"Miért nem voltak ott időben a tűzoltók? Pontosan mi okozta a lázadás kapcsán kialakult tüzet? Miért éppen ezek az emberek haltak meg? Mindezeket a kérdéseket ki kell vizsgálni." - mondta a régió kormányzója.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése