2012. június 15., péntek

Somogyi Péter előadása

Egy rendhagyó előadás a Szent Mihály Kápolna falai között...

A tegnapi napon került megrendezésre a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben az a rendhagyónak számító beszélgetés, melynek kapcsán vendégül láttuk intézetünkben Somogyi Péter református lelkészt. Ahogy a parancsnoki köszöntőben dr. Budai István bv. ezredes bv. főtanácsos úr fogalmazott: a szellemi töltekezést szolgáló előadássorozat következő állomása volt ez az esemény. Távollétem miatt nem lehettem jelen, de a visszaemlékezést ezúton szeretném megköszönni István Károlyné kolléganőmnek.



Somogyi Péter lelkész úr bevezetésként elmondta a következő gondolatokat:
"Furcsa az ember, mert először megnézi a tárgyakat, s aztán az embert. Így cselekedtem most én is, mivel először a gyönyörű kápolnát néztem meg, s csak aztán a benne helyet foglaló embereket. A mesterségem címere a kezemben: a Biblia. A Biblia, ami egy használati utasítás az ember számára, amit az önmagát kijelentő Isten adott számunkra. Mivel nem a véletlen művei vagyunk, hanem az Isten művei, így a Biblia a programunk, ami egyébként nagyon távolra is tud tőlünk kerülni. A Biblia által az élet forrásával kerülünk kapcsolatba, amiből maga az élet terem."

A református lelkész fő mondanivalója erre az alkalomra egy, az Ószövetségből vett idézet, Ézsaiás próféta könyvének 55. fejezetéből:
„Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám! Hallgassatok rám, és élni fogtok! Örök szövetséget kötök veletek!”

Ez az egyetlen mondat az életünket megváltoztathatja, mert 5 fő üzenetet hordoz, mondta Somogyi Péter:

Figyeljetek rám:
  • Ez az ember kiáltása. Milyen mikor figyelmen kívül hagynak minket? Érzett-e már valaki így? (hellyel – közzel jelentkeztek a fogvatartottak). Csinálunk olyan dolgokat, amiket esetleg megbánunk, csak azért, hogy figyeljenek ránk. Ekkor igazi figyelmet kapunk-e? Nem, ekkor inkább csak felfigyelnek ránk.
  • Miért is akarjuk, hogy ránk figyeljenek? Mert azt akarjuk érezni, hogy valakinek fontosak vagyunk! Mindenki ezt kiáltja az életben!
  • A reklámok is ezt használják ki: csalóka üzenetet hordoznak, hogy ránk figyelnek, fontosak vagyunk nekik, pedig csak a pénzünk kell.
  • Figyelj rám! Ezt az élő Isten mondja, mert figyelmen kívül hagyjuk Őt. Mióta figyelmen kívül hagyjuk, azóta romlott meg a világ.
  • Rám figyelj, mondja az Isten, mert ezáltal megszabadulhatunk. Igen, mert nem a fizikai falak zárnak be, hanem a bűn falai. Ezek pedig a szívben vannak. Aki bűnt cselekszik, az rabszolgája a bűnnek, nem ura önmaga cselekedetei fölött, az indulatai, az érzelmez, az ösztönei rabja, a muszáj rabja, a haragjának a rabja, az üresség rabja.

Jöjjetek hozzám:
  • Jöjjetek hozzám, mert veletek akarok lenni!
  • Hová kell menni? Hol van az Isten? Erre egyszerű a válasz: mindenütt. Nincs olyan helye a világnak, ahol ne lenne ott. Azokkal akar lenni, akik megfáradtak, akik megterheltek. Van-e még valaki a világban, aki ezt mondja, ezekkel a megfáradt emberekkel akar lenni?  Mondhatnánk, hogy a wellness szállodák pont ezeket az embereket keresik. Igen, de nem az ember kell nekik, hanem a pénze! Jézus a bűnösökhöz jött, mert nekik van rá szükségük!
  • Azt mondja: jöjjetek hozzám, úgy, ahogy vagytok!

Hallgassatok rám!
  • Az a legnagyobb ajándéka, hogy beszélni akar velünk, csak hallgassuk meg
  • példa: régen, még a mobil telefonok ideje előtt ment Amerikában egy hosszú, kietlen úton egy ember az autójával. Egyszer csak az autó megállt, nem ment tovább. A férfi felnyitotta a motorháztetőt, de nem értett hozzá. Így el kezdett várakozni arra, hogy majd csak segít neki valaki. Sok autó ment el mellette megállás nélkül. Egyszer csak megállt mellette egy gyönyörű luxus autó, kiszállt belőle egy férfi frakkban és megkérdezte, hogy segíthet-e? A választ meg sem várva odament az elromlott kocsihoz, valamit bütykölt a motorháztető alatt, és szólt a férfinak, hogy indítsa be az autót. Az első indításra működött is. Megkérdezte az autó tulajdonosa az elegáns úriembert, hogy honnan ért az autókhoz? Mire az volt a válasz: ennek a típusnak én vagyok a tervezője.
  • Hogy jön ez ide? Bütykölhetjük mi is az életünket, de ez magunktól nem fog menni. Kell hozzá a tervezőnk!
  • Mit csinál az ördög? Egyetlen stratégiával működik: megkérdőjelezi az Istent, hogy ne hallgassunk rá, mert akkor szabadok leszünk. De milyen szabadság az? A halál szabadsága, hisz út széli korlátok sem azért vannak, hogy gátakat tegyenek az autós elé. Ha azonban nem lennének ott, akkor az autó szabadon beleesne a szakadékba.
  • Kik a tanácsadóink? A haverok, a banda? A halál szabadságát választjuk-e vagy Istenre hallgatunk, hogy tényleg szabadok lehessünk?

Élni fogtok:
  • Addig nem élünk, míg az élet forrásával megszakadt a kapcsolatunk. Addig csak vegetálunk, éldegélünk.

Örök szövetséget kötök veletek
  • = hűséges maradok. Ez az élet garanciája.

Mindezek után egy kérdést intézett a fogvatartottakhoz: "Mit mond az Úr?" A válasz erre a következő volt: „Figyeljetek rám, jöjjetek hozzám! Hallgassatok rám, és élni fogtok! Örök szövetséget kötök veletek!”

Ez az Isten tökéletes szeretete, mindannyiunk legnagyobb nyeresége, kincse, mondta a lelkész. Majd utolsó gondolatként még egyetlen mondatot megfogalmazott a fogvatartottak felé: "Ne felejtsék el, hogy nincs olyan börtön, ami felfelé ne lenne nyitott!"

Ezt a szabadságot kívánva minden jelen lévő felé, majd közös imára buzdított: "Mi Atyánk, ki vagy a Mennyekben…" - kezdte az imádságot, amihez az összes fogvatartott csatlakozott.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése