2012. március 12., hétfő

Szakképzés befejezése a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben



TÁMOP 1.4.3.-08/1-F-2009-0057

“Hátrányos és fokozottan hátrányos helyzetű személyek társadalmi visszailleszkedésének elősegítése komplex, több irányban ható képzési programmal a munkaerő-piaci helyzetük javítása érdekében.”



 A pályázati program finiséhez érkezve az elmúlt napokban a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben tizenkét fogvatartott izgatottan, vizsgadrukkban töltötte napjait. A központi fűtés- és csőhálózatszerelő  OKJ-képzésbe még 2011. nyarán bekapcsolódott elítéltek számára ugyanis elérkezett a záróvizsgák ideje. 

 
Az érintetteknek kedden írásbeli, pénteken gyakorlati, majd szombaton gyakorlati és szóbeli vizsgák keretén belül kellett számot adni a tudásukról, illetve arról, hogy a Szondi György Szakközépiskola., Szakiskola és Speciális Szakiskola lelkes pedagógusainak és felkészítő tanárainak mennyire sikerült hatni a szabadságvesztés büntetést töltő személyekre. 

 
Szombaton, a vizsgák befejezését követően, a vizsgabizottság elnöke valamennyi résztvevőnek átadta az OKJ-bizonyítványt, ami egyben azt is jelenti, hogy a záróvizsgára bocsátott elítéltek kivétel nélkül megfelelő felkészülést végeztek, így  szabadulás utáni beilleszkedési esélyeik javultak.

 
 A programban önként résztvevő fogvatartottak részére az OKJ-képzésen való részvétellel, a szakma megszerzésével mind a munkaerő piacra történő visszajutás, mind a sikeres társadalmi reintegráció esélye nőtt, ezáltal a projekt egyértelműen kapcsolódik a társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiájához, konkrétan az 5.2. pont azon elvárásához, hogy a büntetés tartama alatt növelni kell a foglalkoztatás, a szakképzés, a nevelés, a közoktatás, az egészségmegőrzés lehetőségeit. Reményeink szerint a szabaduló fogvatartottak iskolai végzettségének növelésével, valamint a szintén a projekt részét képező személyes kompetencia-fejlesztéssel csökkenhet a volt elítéltek társadalmi kirekesztődése.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése