2012. március 21., szerda

A tátikázás...




A tátika szóról legelőször a legtöbb ember számára az oroszlánszáj nevű kedves növény jut eszébe, de egy börtönblog olvasói számára szinte természetes, hogy a szerkesztő nem erre gondol. És nem is tévednek. Börtön körülmények között kevés virágot találhatunk, mert még a cserép is rejtekhelynek alkalmas dolog, ezért jobb a békesség alapon nem sok bv. intézetben lehet virágot találni... 

A börtönökben ezért a tátika nem a hétköznapi jelentéssel bíró dolog, hanem a zárkaajtókon kialakított ún. ételbeadó nyílás közismert neve. De nézzük, hogy fogvatartotti szemmel vizsgálva, hogyan lehet megfogalmazni a jelentését:    


"A tátika egy körülbelül 60 cm x 20 cm-es nyílás, amin keresztül az étel beadása történik, illetve az őrök ezen keresztül ellenőrzik éjszaka a létszámot. A tátika csupán kívülről nyitható és zárható. Ily módon a bent lévőknek semmilyen hatása sincs a tátika állapotára. Ez mindaddig nem is probléma ameddig az étel beadására, vagy más okból az őrök, nevelőtisztek használják. Azonban előfordul, hogy rabtársaink arca tűnik fel az aprócska nyílásban. Ez manapság már annyira nem jellemző, azonban régen gyakorta előfordult. A tátikázás gyakorlatilag a tátikán keresztüli kunyerálást jelenti. Az illető körbejárja az összes zárt zárkát, és tátikán keresztül kér egy adag kávét, dohányt, borítékot, teafiltert, élelmet, gyakorlatilag bármit, amit csak képes kicsikarni. Jómagam még sosem tapasztaltam ezt, de a régi motorosok szerint rendkívül idegesítő. Az illető addig-addig áll ott és nyomja a szöveget, ameddig valaki nem ad neki valamit. Ha pedig nem kap semmit, dobálózással, durvább esetben szemét beöntésével fejezi ki rosszallását, vagy végső elkeseredésében öngyújtóval meggyújt valamit és azt juttatja a zárkán belülre. Hátha legközelebb segítőkészebbek lesznek a bent lévők. Szerencsére, mint említettem ez manapság már nem divat., hiszen a különböző fokozatok /fogház, börtön, fegyház/ már jobban elkülönülnek. Elképzelhetetlen, hogy olyan elítéltek jussanak a kevésbé szigorú részről a zártabb részre, akiknek semmi keresnivalójuk ott."


2 megjegyzés:

  1. Zseniális! Kazinczy Ferenc egyszer kimászott a tátikán, amikor börtönben volt...

    VálaszTörlés
  2. Magam is láttam fogvatartottat, aki azzal riogatta a felügyeletet, h a nyitott tátikán keresztül kidugta a fejét, és figyelte, h mikor közeledik valaki. Ez főképp éjszakai időszakban volt félelmetes :)

    VálaszTörlés